МВФ: Brexit не влияе на икономика на САЩ

Вотът в Великобритания доведе до ръст в долара

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Референдумът във Великобритания, на които мнозинството реши страната да напусне Европейския съюз (ЕС), предизвика несигурност и повиши рисковете за САЩ, но засега изглежда, че влиянието върху ръста на икономиката е „пренебрежимо“.

Това заяви Международния валутен фонд (МФВ) във вторник, цитиран от Investor.bg.

В годишния си преглед на американската икономика и политика МВФ посочва, че вотът за Brexit доведе до ръст в долара, като повишението беше по-слабо отколкото бяха опасенията (около 1% в номинални изражения). Фондовите пазари пък възстановиха загубите, отчетени непосредствено след референдума. Интересът към държавните облигации в качеството им на активи убежища пък понижиха доходността. 

„Нетният ефект върху ръста е доста пренебрежим“, казва Найджъл Чок, директор на МВФ за САЩ.

Същевременно президентът на Федералния резерв на САЩ за Сейнт Луис Джеймс Булард заяви, че резултатът от референдума няма да има продължителен ефект върху американската икономика. Според него спадът в доходността на държавните облигации не представлява предупреждение за перспективите пред ръста.

„След като пазарите имаха шанса да осмислят случилото се, смятам, че в крайна сметка последиците над икономиката на САЩ ще са близки до нулата“, каза Булард, цитиран от Bloomberg.

Последни новини
Още от Новини