Ирландия счупи рекордите за икономически ръст

БВП на островната страна скача с повече от една четвърт през 2015

Ръстът на БВП на Ирландия. В червено са ревизираните стойности. Източник: Bloomberg Terminal Ръстът на БВП на Ирландия. В червено са ревизираните стойности. Източник: Bloomberg Terminal

Ирланската икономика се увеличи с повече от една четвърт миналата година. Това се дължи отчасти на многото компании, които са преместили адреса си на островната държава, пише Bloomberg.

БВП нарасна с 26,3% спрямо по-ранно оповестените 7,8%, предаде Ирландският статистически офис във вторник. Ревизията се дължи отчасти на фирмите, които си местят седалището си в Ирландия. Ръстът на икономиката се забави до 2,3% през първото тримесечие 2016. Експертите прогнозирaха покачване от 7,3% за 2015, сочи проучване на Bloomberg.

“Ние сме много малка икономика и ако получим голямо увеличение на активите това се случва”, каза Майкъл Конъли от статистическия офис пред репортери в Дъблин. „Случи се промяна на нивото“.

Данъчните инверсии изкуствено инфлират размера на ирландската икономика и всички глобални печалби могат да се броят като част от БВП на Изумрудения остров, когато група от фирми си преместят централата там. От 2008 насам корпоративните премествания са увеличили брутните национални инвестиции в Ирландия с около €7 млрд., показват прогнози на финансовото министерство.

През 2015 няколко компании, включително цяла фирма за лизинг на самолети, се преместиха в Ирландия, каза Конъли, добавяйки, че тези движения няма да повлияят много на растежа на заетостта. Сред фирмите, които се преместиха в Изумрудения остров, основно чрез сливания и придобивания, са Perrigo Co и Jazz Pharmaceuticals Plc. Мнозина извършват само малка производствена дейност, или такава в услугите на Острова.

Последни новини
Още от Новини