ЕС започна процедура за санкциониране на Испания и Португалия

Предприетите действия са следствие на нарушаването на фискалните правила на ЕС

Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Стартирана е процедура за санкциониране на Испания и Португалия заради нарушаването на фискалните правила на ЕС. В резултат на решението Европейската комисия ще трябва да предложи размер на глобите през следващите 20 дни, предаде Investor.bg.

Комисията заяви миналата седмица, че Мадрид и Лисабон не са положили достатъчно усилия, за да коригират излишния си бюджетен дефицит през 2014 и 2015, започвайки официална процедура със санкции, до които досега не се е стигало.

На редовната си среща в Брюксел финансовите министри на ЕС подкрепиха оценката на Комисията, се казва в съвместно изявление, потвърждаващо широко очакваното решение.

Двете страни сега рискуват да бъдат глобени с до 0,2% от брутния си вътрешен продукт (БВП) и с частично спиране на европейските структурни фондове. Те обаче може да подадат искания за намаляване или отменяне на наказанията в срок до 10 дни.

Испанският финансов министър Луис де Гуиндос заяви, че очаква Комисията да предложи символична „нулева“ глоба и настоя, че не са нужни нови бюджетни мерки заради нарушаването на фискалните правила на ЕС през последните години.

Финансовият министър на Португалия Марио Сентено също заяви убеждението си, че не са нужни нови мерки.

Йерун Дейселблум, ръководител на групата на финансовите министри на еврозоната, обаче каза, че снизходителна позиция на Комисията е по-вероятна като възможност само ако Испания и Португалия предприемат допълнителни действия, за да намалят текущия и бъдещия си дефицит.

Испания изпитва трудности с формирането на правителство след два нерешителни резултата от парламентарни избори в рамките на шест месеца. Временното правителство няма много юридическо пространство, за да предложи нови мерки за намаляване на тазгодишния дефицит. ЕК прогнозира, че той ще бъде в размер на 3,9% от БВП, което е над максимума в насоките ѝ от 3,7% и много над ограничението от 3% съгласно правилата на ЕС.

Португалия ще понижи дефицита си под 3% тази година, но според оценките на Комисията страната няма да постигне фискалната цел, съгласувана с партньорите от ЕС.

Комисията сега има 20 дни, за да предложи размера на глобите и вероятно ще обяви решението си на 27 юли на последната си среща преди лятната ваканция, коментират представители на ЕС.

Брюксел може да не предложи санкции, ако Мадрид и Лисабон успеят да докажат изключителни обстоятелства, заради които са нарушили фискалните правила. Държавите от ЕС все пак ще трябва да одобрят това предложение.

„Със сигурност има възможност в рамките на тази процедура страните да представят мотивирани искания за намаляване на потенциалните санкции или вероятно за свалянето им до нулата“, каза Валдис Домбровскис, еврокомисар по финансовите въпроси.

Няколко министри подчертаха, че опцията за нулеви санкции стои като възможност.

„Санкциите са ясно дефинирани в договора, до 0,2%. Но „до“ означава и по-малко или нула“, каза австрийският финансов министър Ханс Йорг Шелинг.

„Сигурен съм, че накрая ще имаме разумен, интелигентен резултат“, каза и Петер Казимир, министър на финансите на Словакия и председател на съвета.

 

Последни новини
Още от Новини