НАП с нови електронни услуги

Самоосигуряващите се лица ще могат да подават две нови заявления

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Още две нови електронни услуги на НАП стават достъпни с персонален идентификационен  код (ПИК), съобщи приходната агенция.

Самоосигуряващите се лица ще могат да подават две нови заявления – за приоритетно плащане на осигурителни вноски и заявление за приоритетно плащане на осигурителни вноски за допълнително задължително пенсионно осигуряване.

Агенцията припомня, че с кода клиентите на НАП могат да ползват редица електронни услуги, които им спестяват разходката до офисите на Агенцията, а при подаване на годишните данъчни декларации с персонален код гражданите ползват облекчение от 5% от данъка за довнасяне. 

Освен данъчната декларация, с персонален код на НАП гражданите могат да подават по интернет и други документи, да проверяват какви са задълженията им към бюджета, какви плащания са направили, какъв е осигурителният им доход, да получат информация за членството си в пенсионен фонд, направените вноски и др.

С ПИК на НАП могат да се ползват и услуги на други администрации, като например електронни услуги на НОИ, да се проверяват задълженията за местни данъци и такси, както и да се плащат местни данъци и такси на някои общини.

6,5 милиона справки са направили с личния си персонален идентификационен  код (ПИК) клиентите на НАП през 2016, сочи статистиката на приходната агенция.

Най-много с ПИК гражданите са проверявали своите задължения, като за първите 6 месеца на годината тази услуга на НАП е ползвана близо 2 млн. пъти. Справка за осигурителния доход клиентите на НАП са направили 550 хил. пъти, а за извършените плащания към НАП – 750 хил.

В същото време от началото на годината до края на юни по интернет с ПИК в НАП са подадени общо 283 хил. декларации, като 83 хил. от тях са годишни данъчни декларации на физически лица.

До момента в цялата страна има издадени близо 500 хил. персонални кода.

Последни новини
Още от Новини