КФН решава единодушно за прегледите на активи

Регулаторът е сигурен в легитимността на стрес тестовете

Снимка: Angelov Velko/Bloomberg News Снимка: Angelov Velko/Bloomberg News

Решенията за прегледите на активите на пенсионните фондове и на застрахователните дружества се вземат с единодушие.

Това съобщи Комисията за финансов надзор (КФН) в позиция по повод коментари в медиите за разнопосочни мнения в страните, които управляват процеса. КФН определя това като разпространение на „непълни технически детайли и кореспонденция“.

В позицията се казва още, че в Управляващия комитет участват Европейският орган за застраховане и професионално пенсионно осигуряване (EIOPA), Европейската комисия, Европейският орган за ценни книжа и пазари, Министерството на финансите, Българската народна банка и КФН.

КФН е сигурна в легитимността на упражнението, което ще започне, както бшее предвидено, на 15 юли 2016,  подчертава се в позицията. 

Процесите по прегледите на активите на пенсионните фондове и на балансите на застрахователните дружества се управляват от Управляващия комитет, който се председателства съвместно от КФН и EIOPA. Всяко решение относно прегледите се взима от Управляващия комитет с единодушие и се публикува на интернет страницата на КФН. До момента всяко едно решение в този процес без изключение е взето по тази процедура, посочват от финансовия регулатор.

„КФН работи в пълна прозрачност и като спазва най-високи професионални и етични европейски стандарти“, казва Комисията.

Последни новини
Още от Новини