Износът на България спада и през май

Трети пореден спад на износа на България и шести пореден при вноса на годишна база е отчетен през май

Снимка: Angelov Velko/Bloomberg News Снимка: Angelov Velko/Bloomberg News

В петия месец на 2016 общият износ намалява с 5,4% на годишна база, макар че забавя темпото на спад в сравнение с отчетените през април 6,9%, показват предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ), съобщава Investor.bg.

Май бележи третият пореден спад на износа на България на годишна база и шестия пореден при вноса. Ръстът на експорта към основния търговски партньор на България – държавите членки на Европейския съюз (ЕС), отново не успява да компенсира двуцифрените понижения при външната търговия със страните извън блока. 

Факт е, че общият експорт е надолу в три от последните пет месеца, като пониженията са и три поредни. В края на май сме изнесли стоки на стойност 17,74 млрд. лв., което е с 3,5% по-малко спрямо първите пет месеца на миналата година. Само през май износът е за 3,52 млрд. лв

От своя страна през май вносът е надолу с 3,2% спрямо отрицателните 11,2%, записани през април, като и тук има подобрение в сравнение с предходния месец. През май стойността на внесените стоки се равнява на 4,06 млрд. лв., а за 5-месечието на 2016 – на 19,57 млрд. лв. Така от началото на годината имортът се свива със 7%.

Заради превишението на вноса над износа, но и заради по-големия спад на първия показател спрямо втория, дефицитът по общото външнотърговско салдо се разширява с 12,5% на годишна база до 541,7 млн. лв.

ЕС продължава да е светлият лъч във външната търговия

През май износът към страните членки расте за четвърти пореден месец, макар и с по-бавно темпо в сравнение с отчетеното от НСИ през април.

Сега има повишение от 4,4% на годишна база. Само през май за ЕС сме изнесли стоки за 2,4 млрд. лв., докато за 5-месечието цифрата е 11,99 млрд. лв. Така експортът към държавите членки расте с 3,5% от началото на годината.

Същевременно вносът се увеличава леко – с 0,6% при 2,6 млрд. лв. за май. Това е едва вторият ръст от началото на годината, с което за 5-месечието НСИ регистрира минимален спад от 0,9% до 13,15 млрд. лв.

Търговският дефицит с ЕС намалява до 206,7 млн. лв. през май спрямо 291,2 млн. лв. за същия месец на 2015. Недостигът в търговията със страните членки намалява с 30,5% на годишна база до 1,16 млрд. лв. в края на май 2016.

Приносът на страните членки от ЕС за търговията през май 2016 г. ще стане известен с общите данни за юни, тъй като разбивка по основни търговски партньори от блока НСИ прави с месец закъснение. Засега имаме само данните за април, които показват, че Германия, Италия, Румъния, Гърция, Франция и Холандия формират 69,3% от износа за държавите членки. Те оформят топ 10 търговски партньора в ЕС заедно с Обединеното кралство, Полша, Испания и Белгия.

Последни новини
Още от Новини