Иран има интерес да купи оборудването за АЕЦ Белене

То има всички качества на новопроизведеното, смята Иван Хиновски

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Иран разширява съществуващата си АЕЦ „Бушер“ с още един блок, който е от същия тип като този за АЕЦ „Белене“ - ВВР 1000. От тази гледна Техеран има интерес да закупи оборудването, което арбитражният съд в Женева присъди България да плати.

Това оборудване има всички качества на новопроизведеното, категоричен е енергийният експерт Иван Хиновски пред БНР. Интерес към него може да прояви и Йордания, където също планират развитие на ядрената енергетика.

Според Хиновски обаче ако продаде реактора, България ще бъде на загуба. Цената на това оборудване сега е два пъти по-висока, отколкото страната ни трябва да заплати, каза експертът и допълни, че ще инкасираме огромна загуба при подобна операция. Дори и да продадем оборудването за 500 млн. евро, каквато е присъдата на арбитражния съд, загубата за страната ще бъде пак около 500 млн. евро.

Той припомни, че преди години страната ни е продала първото оборудване за АЕЦ „Белене“ на "Росатом". Компанията го е вложила в руската АЕЦ “Калининска“ и то вече работи, България го е продала „на безценица“. Хиновски нарече „спекулации“ твърденията, че това оборудване е било в лошо състояние и е продадено на цената на скрап.

Експертът коментира още, че нов реактор не може да бъде изграден на мястото на затворените 3 и 4 блок, но такъв може да бъде изграден до 5 и 6 блок.

„Един добър вариант, който трябва да се анализира, е там да бъдат изградени един или два блока с оборудването за АЕЦ "Белене". Това е по-добрият вариант и има много плюсове“, каза той.

Последни новини
Още от Новини