Инвеститорите дават 74% вероятност за понижаване на лихвите във Великобритания

Нова тежка седмица очаква гуверньора Марк Карни

Марк Карни, гуверньор на BoE. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Марк Карни, гуверньор на BoE. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Започва третата седмица, в която гуверньорът на Английската централна банка (АЦБ) Марк Карни стои на преден план като личността, която най-силно и дейно се опитва да гарантира стабилността във Великобритания след референдума от 23 юни.

След поредицата от изявления на Карни и мерките, които АЦБ предприе след вота на британците за напускане на ЕС, през новата седмица можем да очакваме още много от това. Всеки ден, с изключение на понеделник, 11 юли, има събитие, свързано с паричната институция на Обединеното кралство.

На 12 юли, вторник, АЦБ ще публикува стенограмата от последното заседание на Комисията по финансова политика, която реши да понижи антицикличния капиталов буфер от 0,5% на 0% през миналата седмица. Освен това на 12 юли централните банкери ще свидетелстват пред британския парламент по повод на последния доклад за инфлацията, публикуван през май.

Седмицата продължава с публикуване на проучването на АЦБ за кредитните условия на 13 юли.

Стигаме до 14 юли, когато Комисията по паричната политика на АЦБ ще заседава и ще вземе решение за паричната политика във Великобритания. След референдума настроенията на инвеститорите по отношение на движенията на лихвите в страната се измениха сериозно. Те поставят 74% вероятност за понижаване на лихвите още през тази седмица. Напрежението върху гуверньора Карни трудно може да бъде по-голямо, след като индикатори за настроенията на бизнеса и потребителите се сринаха, а паундът удари 31-годишно дъно.

В резултат на завишените очаквания за понижаване на лихвите във Великобритания всяка дума на Марк Карни ще бъде следена под лупа, а залогът е голям.

Комисията по парична политика обаче ще трябва да вземе решението без да разполага с много икономически данни за реакцията след Brexit. 30 от 54 икономисти, анкетирани от Bloomberg, прогнозират, че основната лихва ще бъде понижена на 14 юли, като най-голяма част от тях очакват размерът на понижението да е 0,25%.

Ако не се стигне до понижение на лихвите, можем да очакваме и реакция на валутните и финансовите пазари. Не е изключено обаче да няма действия сега, а АЦБ да изчака до август, когато ще разполага с повече данни.

Натоварената седмица за Марк Карни ще завърши с изявление в Торонто по време на конференция за климатичните промени и финансовите пазари.

Начинът, по който Карни реагира на вота от референдума, му спечели симпатии дори от британски политици, които го критикуваха по време на кампанията преди референдума. Седмицата обаче ще го постави пред ново сериозно изпитание, като след важните решения, които ни очакват, ще има повече яснота за намеренията на Карни и АЦБ.

 

Последни новини
Още от Новини