Европа иска равен достъп до пазара в Китай

ЕС подкрепя пренасочването на Пекин към по-пазарно ориентирана икономика

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Европейският комисар по търговията Сесилия Малмстрьом заяви в понеделник, че Китай трябва да даде на европейските компании същия достъп до пазара, какъвто имат китайските компании в Европа, преди да стартират преговори по двустранно споразумение за свободна търговия, съобщава AP.

Сесилия Малмстрьом заяви, че първо трябва да се намери решение на достъпа до пазара и други проблеми в инвестиционното споразумение, което в момента се договоря, за да се установят „по-равни условия“.

В изказване в университета в Пекин Малмстрьом каза, че Европейският съюз подкрепя заявеното през 2013 пренасочване на Китай към по-пазарно ориентирана икономика, но засега не вижда „особен напредък“.

„Зоните за свободна търговия са постигнали сравнително ограничен напредък или биват зарязвани като идея, все още има опасения по упражняването на правата върху интелектуалната собственост, а дискриминацията срещу европейския бизнес остава факт“, каза тя.

Тя заяви още, че са направени „стъпки назад“ по отношение на законите по националната сигурност и неправителствените организации и в областта на киберсигурността. Остават опасенията и „около предсказуемостта и прозрачността на правните и регулаторните системи“.

През изминалата година китайските власти стартираха безпрецедентна акция срещу адвокати и защитници на правата на човека, приеха закон, за който твърдят, че е в подкрепа на неправителствените организации, но който ги поставя под полицейско наблюдение, и приложиха закон за националната сигурност, който таргетира най-вече активността в интернет.

„Преминаването на Китай към следващия етап на развитие изисква върховенството на закона да бъде част от това“, каза Малмстрьом. Тя разкритикува „ограниченията върху адвокатите“ и върху онлайн свободата.

„Ограниченията, независимо дали става въпрос за забрана на социални платформи или изискване за съхранение на съдържанието на местно ниво, се отразява негативно на икономическия напредък на Китай, както и на свободата на изразяване“, каза тя.

Малмстрьом заяви, че дългосрочната цел на ЕС е споразумение за свободна търговия с Китай, „но първо трябва да сключим това инвестиционно споразумение“.

„Трябва да се установят по-ранни условия в инвестициите и докато не постигнем това, ще бъде много трудно да стартираме преговори за свободна търговия“, каза тя.

Последни новини
Още от Новини