Диселблум: Без публични средства в подкрепа на банките в Италия

Лошите кредити в италианския банков сектор са за близо 360 млрд. евро

Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Председателят на Еврогрупата Йерун Диселблум обеща да устои на призивите за предоставяне на публични средства с цел подкрепа на банките в Италия и други затруднени кредитни институции, като настоя, че проблемите трябва да бъдат разрешени от самите банки, пише Bloomberg.

Премиерът на Италия Матео Ренци иска да получи зелена светлина от Европейската комисия (ЕК), за да рекапитализира Banca Monte dei Paschi di Siena SpA и други банки, като същевременно пощади кредиторите от потенциални загуби, ако се използват пари на данъкоплатците.

Банките в страната бяха слоновете в стаята по време на първата среща на европейските финансови министри от вота за еврочленството на Великобритания, резултатите от който доведоха до разпродажби на акции и на италиански банки.

Ренци се опитва да подкрепи финансовата система, на която тежат лоши кредити за близо 360 млрд. евро, на фона на растящия натиск от страна на Европейската централна банка върху италианските банки да прочистят счетоводните си баланси и да се справят с необслужваните заеми, които подкопават кредитирането.

Представители на ЕС и финансови министри, измежду които вицепрезидентът на ЕК Валдис Домбровскис и италианския финансов министър Пиер Карло Падоан, подчертаха, че проблемът не е в програмата им при пристигането си в Брюксел за началото на срещата в понеделник. И все пак някои от тях отговориха на журналистически въпроси.

„Правилата са ясни – никаква държавна подкрепа за банките“, коментира Дейселблум пред репортери. Той добави, че възможностите са ограничени и че инвеститорите в банките трябва да понесат потенциалните загуби.

„Проблемите са много стари и натежават“, заяви холандският финансов министър. „Италианското правителство иска да разреши проблема сега и това е положително. Разрешаването на проблема зависи от ЕК и централните банки.“

Последни новини
Още от Новини