Андреа Ледсъм се отказа от борбата за нов премиер на Великобритания

Пътят пред Тереза Мей е чист

Андреа Ледсъм, депутат от Консервативната партия. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Андреа Ледсъм, депутат от Консервативната партия. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Депутатът от Консервативната партия на Великобритания Андреа Ледсъм се отказа от битката за лидер на партията и за премиер на страната, предаде Bloomberg. Ледсъм беше последният конкурент на министъра на вътрешните работи Тереза Мей, като нейното отказване от надпреварата почти сигурно означава, че Мей ще бъде следващият премиер на Великобритания.

Ледсъм призова новия премиер на Великобритания да стане ясен възможно най-скоро и подкрепи Тереза Мей като кандидат за поста.

Паундът реагира положително, като изтри загубите, натрупани по-рано в понеделник, 11 юли.

Надпреварата за нов председател на Консервативната партия и премиер на Великобритания едва ли ще бъде стартирана отново, а това е удар по крайно евроскептичните консерватори, чийто фаворит за премиер беше Андреа Ледсъм. Сред причините, които тя изтъкна за отказа си от борбата, е това, че има подкрепата на по-малко от 25% от членовете на партията, което е недостатъчно за воденето на стабилно правителство.

В същото време един от най-отявлените привърженици на напускането на Великобритания на ЕС и бивш кмет на Лондон - Борис Джонсън - написа в социалната мрежа twitter, че Мей има авторитета и лидерските качества, необходими за обединението на Консервативната партия и страната.

Тереза Мей ще направи изявление по-късно, каза мениджърът на нейната кампания Крис Грайлинг.

Последни новини
Още от Новини