Корпоративният джънк дълг в САЩ се търгува като убежищата

Високодоходният корпоративен дълг се търгува със същата динамика като традиционните активи убежища – съкровищните бонове, йената и златото

Източник: Bloomberg Terminal Източник: Bloomberg Terminal

Високодоходният корпоративен дълг е най – рисковият поради високата вероятност за фалит. Въпреки това тази година той се търгува все едно е актив – убежище.

Графиката показва процентното понижение на:  

  • двойката долар – йена (в оранжево)
  • доходността по 30-годишните съкровищни бонове (в синьо)
  • доходността по индекса на Bloomberg на високодоходния американски корпоративен дълг (в бяло)
  • оскъпяването на златото в долари (във виолетово)

Прави впечатление, че, за разлика от останалите активи, доходностите по джънк дълга следват спада на пазарите след повишението на лихвите от Фед, както и ралито от февруари месец насам. Всъщност, имало е момент около края на май, когато понижението на доходността по високодоходния американски корпоративен дълг е било по-голямо от това на останалите активи.

Това се случва във време на нисък икономически ръст, наречен  от председателя на Фед Джанет Йелън „новото нормално“, както и в момент, когато инвеститорите търсят по-висока доходност от рекордно ниската възвращаемост, предлагана от ДЦК-тата. Разликата е, че докато е малко вероятно правителството на САЩ някога да фалира, процентът фалирали фирми сред американските компании със спекулативен рейтинг е прогнозирана да нарасне до 6.4% до края на годината, спрямо 5% през май, според Moody’s Investor Service.

Последни новини
Още от Новини