Доходностите по американските ДЦК с най-малък спред от 2007

Глобалното търсене на доходност подкрепя дългосрочния дълг

Графиката показва спреда между двугодишните и десетгодишните съкровищни бонове Източник: Bloomberg Terminal Графиката показва спреда между двугодишните и десетгодишните съкровищни бонове Източник: Bloomberg Terminal

Често използвано мерило за кривата на доходностите е разликата между възвращаемостта на 2-годишните и 10-годишните ДЦК. При съкровищните бонове този спред се понижи до 75,5 базисни пункта в петък.

Това е най-ниското ниво от ноември 2007, сочат данни, събрани от Bloomberg. Стесняването на разликата се усили след като Обединеното кралство гласува за излзиане миналия месец. Вотът натисна доходностите на още ДЦК на червена територия, увеличавайки привлекателността на съкровищните бонове.

Движението е основно от към понижение на доходноста по дългосрочните бонове. Това говори за склонността на инвеститорите да рискуват, че икономическата конюнктура ще бъде относително стабилна все по-напред в бъдещето. Прибавете и намерението на Фед да затяга паричната политика и тенденцията е най-вероятно ще продължи, каза Джон Херман от MUFG Securities Americas Inc. 

Последни новини
Още от Новини