Случаят Panama Papers няма да засегне силно панамската икономика

МВФ прогнозира ръстът на БВП да е най-голям сред латиноамериканските държави

Снимка: Susana Gonzalez/Bloomberg Снимка: Susana Gonzalez/Bloomberg

Негативните заглавия покрай скандала с Panama Papers по-рано тази година може би са създали възможност за повече покупки на правителствени облигации на централноамериканската държава, посочват от JPMorgan Chase & Co. Банката повиши очакванията си за икономиката на страната и обяви, че облигациите са се представили по-зле тази година въпреки добрите икономически резултати, пише Bloomberg.

„Реалните икономически последици от това фиаско няма да бъдат толкова тежки”, посочи Франко Учели, анализатор за развиващите се пазари в JP Morgan. „Всичко, което поддържа растежа на страната, продължава да е там и ще се запази. Ако облигациите регистрират по-слабо представяне заради стремежа на инвеститорите да избегнат риска, свързан със скандала около Panama Papers, сега е времето да купувате”.

Изтичането на досиетата през април отключи грандиозен скандал, който засегна световни политически и бизнес лидери. Въпреки това МВФ прогнозира икономиката на Панама да нарасне с 6,1% тази година, най-много сред всички латиноамерикански държави.

Откриването на разширението на Панамския канал през юни и изграждането на метрото в Панама Сити ще допринесат за растежа на икономиката на страната, посочват от банката. Възвръщаемостта по доларовите облигации е 9,8% през тази година в сравнение с 12% за развиващите се пазари, показва доларовият индекс за държавния дълг на развиващите се пазари на Bloomberg.

JP Morgan повиши прогнозата си и за икономиката на Колумбия, позовавайки се на намаляващата политическа несигурност, по-високите цени на петрола и свиването на дефицита по текущата сметка по-бързо от очакваното. Банката очаква по-добро представяне и за Еквадор отново заради подобряващите се перспективи пред петрола. 

Последни новини
Още от Новини