Ще бъде ли спасена най-опасната банка в света

Общата експозиция към деривати на Deutsche Bank e 5 пъти по-голяма от БВП на еврозоната

Финансовият център на Франкфурт, Германия. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Финансовият център на Франкфурт, Германия. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Акциите на Deustsche Bank отбелязаха нови рекордни дъна тази седмица заради страховете, че Германия няма да може да я спаси. Мнозина твърдят, че институцията се е насочила към фалит, който би имал огромни последствия заради сложните деривати, които банката държи.

Общата експозиция към деривати на Deutsche Bank e 20 пъти по-голяма от БВП на Германия и 5 пъти над този на еврозоната, пише в свой анализ Investing.com. 

Насред целия този хаос Ахмет Аринк, ръководителят на отдела за валутна търговия и търговия с дълг на развиващите се пазари, напусна банката. На фона на тази новина акциите отбелязаха спад с повече от 6%.

Друга европейска банка, която вероятно ще се нуждае от спасителен план, е италианската Monte dei Paschi di Siena, която е най-старата банка в света. ЕЦБ предупреди, че тя държи лоши кредити на опасно високи нива.

Двете позиции

И докато Италия иска спасяване за Monte dei Paschi, Германия обяви позицията си, че се противопоставя на едно такова действие. Германският финансов министър Волфганг Шойбле коментира, че Италия трябва да следва правилата на еврозоната, каквито сигнали даде и италианският му колега Пиер Карло Падоан.

Малко след това италианският премиер Матео Ренци каза, че „трудностите, които срещат банките в страната с лошите си кредити, са нищо в сравнение с проблемите, които някои европейски банки имат с дериватите”. По думите му съотношението между двете е 1 към 100. Намеквайки за Deutsche Bank, Ренци обяви, че има европейски банки с много по-сериозни проблеми от Monte dei Paschi.

Още беди за Deutsche Bank

Според анализаторите от Societe Generale Deutsche Bank може да изгуби мястото си в Stoxx 50, което ще доведе до натиск за разпродажби. От МВФ посочват, че Deutsche Bank в момента е най-опасната банка в света.

След вота за Brexit напрежението сред страните от ЕС се увеличи до рекордни нива, както се вижда и от спора между Германия и Италия. Заради първоначалната позиция на Германия е твърде вероятно всяко действие в посока спасяване на Deutsche Bank да срещне сериозна съпротива от останалите членове. Ако бъде оставена да фалира, Deutsche Bank ще предизвика много по-мащабна криза от Lehman Brothers. 

Последни новини
Още от Новини