Шойбле: Brexit няма да сложи край на ЕС

Според него ЕС е единственият правилен отговор на глобализацията

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

ЕС е единственият правилен отговор на глобализацията въпреки основателните критики към него. Всяка европейска държава, включително Германия, е твърде малка, за да отговори сама на международните предизвикателства. Това отбеляза германският финансов министър Волфганг Шойбле в интервю за Ausburger Allgemeine, съобщава Investor.bg.

Излизането на Великобритания няма да сложи край на ЕС, убеден е Шойбле. Той е категоричен, че "британците ще ни липсват", но и без тях ЕС може да функционира.

Според финансовия министър Брюксел трябва да действа бързо, за да не се задълбочи кризата в доверието в ЕС. "ЕС сега трябва бързо да докаже, че предлага добавена стойност".

За него нито една държава не може сама да се справи с миграционната вълна, обхванала Европа през последната година. Младежката безработица в южните държави пък държи хората там в напрежение.

Това са сектори, в които ЕС може да помогне, смята Шойбле и сочи са пример европейската мрежа за набиране на стажанти, на която липсват кандидати - в Германия няма нужните стажанти, а в същото време младите хора в Гърция и Испания стоят без работа.

Шойбле е категоричен - европейската солидарност е нужна. "Само заедно можем да решим предизвикателствата, които отправя движението на бежанците", казва той.

Последни новини
Още от Новини