Върховенството на закона трябва да е над принципите на централната банка

Професорът по икономика Петър Грозник, финансов директор на Gorenje, във В развитие, 08.07.2016

Централна банка на Словения. Любляна, Словения. Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg Централна банка на Словения. Любляна, Словения. Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg

Мисля, че върховенството на закона трябва да е над принципите на централната банка. Това каза професорът по икономика Петър Грозник, финансов директор на Gorenje, в своя коментар по повод новината, че ЕЦБ е заплашила Словения със съд след полицейски обиски в централната банка. 

"Аз не съм правен експерт и моето мнение е чисто финансово, но полицията разследва централната банката, защото няколко банки бяха национализирани по време на банковата криза. Част от инвеститорите загубиха пари и имат право да знаят дали тази национализация е проведена по всички правила".

Аз разбирам притесненията на ЕЦБ, каза още Грозник. Словения е член на Европейския монетарен съюз и що се отнася до защитата на интелектуалните права вярвам, че никой не трябва да бъде над закона. Правата на частните инвеститори също трябва да бъдат защитавани. Така че ако има подозрения, че процесът не е извършен коректно, трябва да има разследване. 

На въпроса какви са обвиненията срещу управителя на словенската централна банка Бощян Язбец и срещу още трима замесени във воденото разследване, Грозник каза, че не е запознат с конкретните обвинения, но "централната банка бе национализирана и частните инвеститори загубиха доста пари. Президентът Язобец е замесен в процеса и за това срещу него се води това разследване".

"Притесненията на ЕЦБ са, че по време на разследването полицията е получила достъп до места, които са притежание на ЕЦБ и при конфискуването на компютри, които съдържат информация на Европейската централна банка разследващите трябва да бъдат много внимателни".

Банковата система на Словения е в много добро състояние. Няколко банки бяха финансирани, няколко други национализирани, каза още икономистът. "Всички основни индустриални компании казват, че след много трудните времена от 2013, когато бяхме на ръба на фалита, в момента банковата система функционира нормално".

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Новини