Промишленото производство в България спада с 3,3% на годишна база

Това е най-рязкото забавяне от юни 2013

Снимка: Angelov Velko/Bloomberg News Снимка: Angelov Velko/Bloomberg News

Промишленото производство в България отчита най-рязкото си забавяне от юни 2013. През петия месец от годината индексът на промишленото производство през май пада с 2% на месечна база и 3,3% спрямо същия месец на 2015, показват предварителните сезонно изгладени данни на Националния статистически институт (НСИ), предаде Investor.bg

Средното темпо на развитие за българската промишленост между 2001 и 2016 е 3,3%, като най-големият скок е регистриран през май 2004 - с ръст от 19,50%, а най-слабият темп на промишлено производство е през май 2009, когато намалява с рекордните 22,6%.

Календарно изгладените данни за май 2016 показват спад на промишленото производство от 3,3% на годишна база. За сравнение, през април индексът нарасна с 2,5%.

От НСИ отбелязват, че наличието на повече неработни дни през май може да допринесе за спад на производството в някои дейности.

През май спрямо април намаление е регистрирано в преработващата промишленост - с 3,5%, и в добивната промишленост - с 1,1%, докато в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е отчетено увеличение от 3,1%.

По-значителен спад в преработващата промишленост се наблюдава при производството на превозни средства, без автомобили - с 18,5%, производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 14,3%, производството на напитки и производството на тютюневи изделия - по 14,2%, обработката на кожи, производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 8,3%.

Ръст е регистриран при ремонт и инсталиране на машини и оборудване - с 4,7%, производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 3,9%, производството на хранителни продукти - с 2,3%. 

На годишна база спад на промишленото производство, изчислен от календарно изгладените данни, е отчетен в добивната промишленост - с 4,2%, в преработващата промишленост - с 3,7%, и в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0,7%.

По-значително намаление в преработващата промишленост спрямо предходната година се наблюдава при производството на тютюневи изделия - с 48,2%, производството на основни метали - с 23,5%, производството на превозни средства, без автомобили - с 15,6%, производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 12,5%.

В същото време националната статистика отчита увеличение при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 18,1%, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - със 7,1%, производството на химични продукти - с 5,6%, производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 4,5%. 

 

Последни новини
Още от Новини