Хърватското правителство - с наказателна процедура от ЕК

Хърватия е нарушила законите на ЕС при конвертиране на кредити

Централната банка на Загреб. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Централната банка на Загреб. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

При конвертирането на кредити от швейцарски франкове в евро Хърватия е допуснала нарушаване на законодателството на ЕС, твърдят от Европейската комисия. Европейската администрация е изпратила серия от предупреждения на страната, но сега е решла да започне процедура срещу хърватското правителство за нарушаване на законите на европейското законодателство. Това съобщава хърватската медия "Ютарни лист", цитиран от Investor.bg.

ЕК многократно е предупреждавала, че при конвертирането на кредитите трябва да се пази равновесието между правата на потребителите и запазването на стабилността на банковата система и според източници на вестника комисията вече е изпратила официално уведомително писмо за започнатите правни действия.

През последните месеци Брюксел и хърватското правителство се опитаха да изяснят случая с кредитите в швейцарски франкове, но изглежда Комисията не е останала доволна от аргументите на Загреб.

В края на май миналата година, по време на правителството на Зоран Миланович, Хърватия прие предложението на тогавашния министър на финансите Борис Лаловац всички кредити в швейцарски франкове да се конвертират в евро при лихвен процент към датата на теглене.

Хърватските медии тогава информираха, че би трябвало да се изчисли разликата между кредита в швейцарски фракове и кредита в евро и тя да се приспадне от главницата.

Разходите за конвертирането според неофициални информации трябваше да се поемат банките, а държавата трябваше да компенсира загубите с данъчни облекчения.

Последни новини
Още от Новини