Нарастват международните валутни резерви на Швейцария

Към края на юни институцията разполага с международни валутни резерви на стойност $623,846 млрд.

Снимка: Michele Limina/Bloomberg Снимка: Michele Limina/Bloomberg

Международните валутни резерви на Швейцария се повишават през юни, което по всяка вероятност се дължи на намесата на централната банка на валутните пазари след референдума във Великобритания на 23 юни, предаде Investor.bg. Тогава близо 52% от гласоподавателите подкрепиха излизане на страната от Европейския съюз (ЕС).

Когато резултатите станаха ясни, Швейцарската централна банка обяви, че ще предприеме интервенции, за да овладее поскъпването на франка, който се счита за валута убежище и става атрактивен във времена на несигурност.

Такива публични изявления са необичайни, тъй като банката обикновено не коментира действията си, посочва агенцията.

Към края на юни институцията разполага с международни валутни резерви на стойност 608,811 млрд. франка ($623,846 млрд.) на фона на 602,148 млрд. франка през май.

Според Маркус Шмидер, икономист във Wellershoff & Partners, интервенциите на банката през юни са били на стойност около 14 млрд. франка. По всяка вероятност по-голямата част от тази сума е била акумулирана през дните около британския референдум.

От централната банка са отказали да коментират колко е струвала досега намесата й на пазарите, нито пък докога ще продължи.

Очакванията са институцията да продължи да бъде активна на валутните пазари и да държи франка над сегашното ниво от 1,08 франка за евро.

Последни новини
Още от Новини