Защо Тереза Мей може да стане премиер на Великобритания

Джо Туимън, ръководител политически и социални проучвания за Европа, Близкия изток и Азия в YouGov

Тереза Мей, министър на вътрешните работи на Великобритания. Лондон. 30 юни 2016. Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg Тереза Мей, министър на вътрешните работи на Великобритания. Лондон. 30 юни 2016. Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Тереза Мей води в надпреварата за мястото на министър-председателя Дейвид Камерън след първия тур на гласуване сред депутатите на консервативната партия във Великобритания на 5 юли 2016, съобщава Bloomberg.

Министърът на вътрешните работи спечели 165 гласа, следвана от министъра на енергетиката Андреа Лийдсъм с 66.

Министърът на правосъдието Майкъл Гов получи 48 гласа, министърът на пенсиите Стивън Краб – 34 и бившият министър на отбраната Лайъм Фокс – 16.

Като последен кандидат Фокс бе изключен от надпреварата, а Краб отпадна. И двамата подкрепиха Бей, както направи и министърът на икономиката Саджид Джавид.

„Трябва да признаем, че има един кандидат, който може да обедини партията и да състави единно и силно правителство”, каза Краб за ББС.

„Давам цялата си подкрепа за Тереза Мей”.

Въпреки че Мей е начело, победата й не е гарантирана. Гласуването продължава в четвъртък, 7 юли 2016 и двамата най-популярни кандидати ще бъдат представени за гласуване от членовете на партията.

Поддръжниците на торите са по-скоро евроскептици, а Мей подкрепяше оставането в Европейския съюз на референдума на 23 юни 2016, макар и неохотно. Лейдсъм подкрепяше Brexit. Победителят ще бъде обявен на 9 септември.

Във вторник вечерта Мей представи данъчната си декларация за последните 4г. и покани конкурентите си да направят същото. По-рано през деня тя получи подкрепата на бившия си колега в кабинета Кенет Кларк. Бившият финансов министър, който спори с Мей по въпросите на спазването на човешките права бе уловен от камерата на Sky News да обсъжда кандидатите с бившия външен министър Малкълм Рифкинд.

„Тереза е много трудна жена”, каза Кларк. „Но и вие, и аз сме работили за Маргарет Тачър”.

Снимка: Андреа Лийдсъм, министър на енергетиката на Великобритания и кандидат за лидер на консервативната партия. Лондон, 6 юли 2016. Photographer: Simon Dawson/Bloomberg

За Андреа Лийдсъм Кенет Кларк каза:

„Тя не е от глупавата малка група ненормални, които мислят, че можем да имаме фантастично икономическо бъдеще извън единния пазар. Доколкото разбира, че няма нужда да прави някои от изключителните глупости, които казва”.

Снимка: Майкъл Гов, министър на правосъдието на Великобритания, Лондон. 1 юли 2016. Photographer: Jason Alden/Bloomberg

Коментарът на Кларк за Гов беше:

„С Майкъл като премиер ще влезем във война с най-малко три страни едновременно”.

"Тереза Мей е надеждният оставащ кандидат. Не прави силна кампания за ЕС, но със сигурност не подкрепя излизането. Въпросът е дали в хода на кампания позицията й за Европа ще има значение?", каза Джо Туимън, ръководител политически и социални проучвания за Европа, Близкия изток и Азия в YouGov в интервю за Анна Едуардс и Манъс Крани от Bloomberg. Туиман анализира шансовете на кандидатите за председател на консервативната партия и премиер на Великобритания. Интервю от 6 юли 2016.

Чуйте целия коментар във видеото.

Последни новини
Още от Новини