Какви са причините за резултата от референдума на Острова

Българските евродепутати коментират най-актуалната тема в Европа

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Да се промени посоката на развитие на Европейския съюз, след като се дефинират ясно причините, които стоят зад гласа на Великобритания да напусне евросъюза. Това коментираха българските евродепутатите по време на кръгла маса за Brexit, организирана в Европейския парламент в Страсбург.

„Идеята на ЕС е не само кохезионна политика и земеделски субсидии, а да няма война в Европа, тъй като мирът не е естествената ситуация на континента“, това заяви Андрей Ковачев, евродепутат от ГЕРБ и член на групата на Европейската народна партия (ЕНП).

Според него ако останалите 27 страни членки отсъпят за свободното придвижване на хора, това ще даде тласък на други страни членки да поискат достъп само до привилегиите и ползите, които предоставя Европейският съюз, но няма да участват солидарно в другите политики. 

По повод миграцията, като представяна за основна причина за Brexit, той припомни, че над 1,3 млн. души са гражданите на Великобритания в европейските страни. Именно затова, ако страната стигне до „тази безумна идея да промени статута на европейските граждани, които са там в момента“, това би предизвикало реципрочни действия от страните в ЕС спрямо пребиваващите в тях британски граждани.

"От разговори и с консерватори, и с либерали остава възможността за предсрочни парламентарни избори, на които да се зададе и въпросът дали да се стартира процедурата за задействане на чл. 50 от Лисабонския договор", коментира още Ковачев. Той подчерта обаче, че за момента всичко е възможно да се случи.

„Месеците преди самия референдум показаха как се прави политика по начин, който е безотговорен“, заяви пък Сергей Станишев, евродепутат от БСП и член на Прогресивния алианс на социалистите и демократите (ПАСД). „Камерън ще остане в историята като човекът, който дълбоко раздели Великобритания. Това е поука за всички, които си играят с националните интереси и въпроси“, допълва той и посочва, че най-големият риск в момента е антиевропейците и скептиците да яхнат вълната, поредена от случващото се във Великобритания, и именно тук е моментът да отговорим на въпроса защо този риск се развива.

Според Станишев причината се крие в неспособността чрез политиките след финансовата криза от 2009 да се намери адекватен отговор, с който да се покаже загриженост за хората, за икономическо възстановяване, за социална отговорност.

„Социалистите в европарламента от доста време се опитваме да променим посоката на развитие, като водещият приоритет е да се възстанови социалният характер на ЕС“, заяви още Станишев.

На първо място сегашното развитие на ЕС не дава ясен отговор на въпроса накъде се върви и какво ще се случи, коментира и Ангел Джамбазки от ВМРО, член на Групата на консерваторите и реформистите.

Според него миграцията е на първо място като причина за резултата от референдума, тъй като 300 хил. души отиват във Великобритания всяка година, а това утежнява социалната политика. Другият проблем са прекомерните регулации на всички сфери на стоокоборота, което пречи на британските компании да се развиват на пазари извън ЕС.

Това, което трябва да се случи сега е събиране на държавните и правителствените ръководители на страните членки на ЕС с цел преформиратиране и предоговаряне на работата на ЕС – от сегашния път към един съюз на суверенни нации, с общ пазар и малко регулации. Именно това е и декларацията, която ще представи Групата на консерваторите и реформистите пред ЕП. 

"България губи от излизането на Великобритания от ЕС по две основни причини – първо, защото е нетен донор, и второ, защото е притегателна страна за български граждани", допълниСветослав Малинов, депутат от ДСБ и член на ЕНП.

Според него изненадващо е било изказването на вероятния бъдещ министър-председател на Великобритания Тереза Мей, която заяви, че не може да гарантира сигурността на европейските граждани на Великобритания преди и по време на преговорите с ЕС.

Интересът на ЕС е свързан с недпоускане на това влияние, което се породи именно от Великобритания – желанието да се организират референдуми по всеки въпрос. „Интересът в момента не е да има взаимноизгодна сделка, а да има болезнена за Великобритания сделка, да се плати максимална цена, но със защита правата и свободите на британските граждани“, заяви той.

"България трябва да иска значителен анагажимент на Великобритания към обща външна политика и политики за сигурност, запазване правата на българските граждани независимо от начина на водене на преговори и крайния резултат от тях", допълни Малинов. Според него страната ни не трябва да е част от преговори за промяна на четирите основни свободи и твърдо трябва да се отхвърли всякакво предложение Великобритания да води неофициални преговори.

„Дъбоката причина за резултата е дълбоката криза в живота на хората и във Великобритания, и в Европа. Тя се дължи на неолибераланата политика, наложена в края на 80-те години“, заяви пък Георги Пирински, евродепутат от БСП и член на ПАСД. "Най-голяма опасност сега е ксенофибията и национализма, но и най-вече плъзгането по един или друг вид продължаване както досега. „Ако няма друга посока на развитие, надделява тази крайноопасна, крайнодясна псевдоалтернатива“, коментира той.

"Сега в Европейския парламент е много важно дали ще бъдат очертани ясни възможните развития за ЕС. За България обаче е от изключително важно да заяви, че това, което се надига във Великобритания, е неприемливо и с други страни като Полша, Латвия, Литва да не се допусне да се пренебрегнат свободите на нашите граждани там", допълни Пирински.

"Няма опасност за еврофондовете, които България получава, заради Brexit", заяви Андрей Новаков, евродепутат от ГЕРБ и член на ЕНП. Великобритания е четвърти по ред нетен платец след Германия, Италия и Франция. „Ако има положителен резултат от това излизане е, че ще започне да се говори за за собствени приходи на ЕС“, допълни той.

Европрограмите няма как да пострадат и няма да има отражение от излизането на Великобритания, като страната ще продължи да получава средства в същите пропорции. „Докато продължат да се реализират европейски проекти във Великобритания, то тя трябва да плаща вноската си към ЕС“, каза още Новаков.

Последни новини
Още от Новини