Завръщането на финансовите пирамиди в България

В Търговския регистър има повече от 20 регистрирани спомагателни каси, алармира депутат

Левове. снимка: Bloomberg Левове. снимка: Bloomberg

Финансовите пирамиди вероятно се завръщат под формата на „взаимоспомагателни каси“. За това алармира депутатът от Реформаторския блок Петър Славов, цитиран от Investor.bg. Той посочи, че в Търговския регистър има повече от 20 регистрирани „спомагателни каси“.

Неговите опасения са свързани с разкритието, че подобни институции работят като банки, въпреки че нямат лиценз за такава дейност. Вече има подобни случаи в Дупница и Сливен.

За Славов е притеснително, че институциите в страната в момента си „прехвърлят отговорността“ - дейността на подобни кооперации не се контролират от финансовите регулатори. В същото време хората са подведени, че влагат парите си в банка, каза още Славов.

Според него в случаите в Дупница и Сливен касите са извършвали „публично набиране на средства“, което по закон могат да извършват само банкови институции.

„Тъжно е, че през годините българинът остана доверчив. Останах с впечатление, че тези хора не са чели внимателно договорите, които са подписали“, допълни още депутатът. 

На 4 юли той и колегата му Мартин Димитров са внесли в деловодството на Народното събрание питане до финансовия министър Владислав Горанов относно дейността на подобни каси. Справка в системата на парламента показва, че въпросът още се обработва.

Славов обаче очаква проверка на институциите, особено след отправеното питане към министър Горанов, и предположи, че може да се сезира и Комисията за финансов надзор, както и Българската народна банка по казуса.

Депутатът припомни, че голямата лихва подсказва и по-голям риск, който в случая е бил и прекомерен.

Последни новини
Още от Новини