Стачка в Alitalia на 5 юли

Пилоти и стюарди искат да летят безплатно в Италия до Рим и Милано

Самолет на Alitalia на летището в Дюселдорф. 1 март 2016. Photographer: Jasper Juinen/Bloomberg Самолет на Alitalia на летището в Дюселдорф. 1 март 2016. Photographer: Jasper Juinen/Bloomberg

Пилотите и стюардите на италианската национална авиокомпания Alitalia обявиха стачка във вторник, 5 юли с искане за по-добри условия на труд. Засегнати са 142 полета, съобщи Alitalia.

Удължен е срокът на презаверка до 29 октомври 2016 „без допълнителни разходи“. Протестът е от 11:00 до 15:00ч. италианско време на 5 юли 2016.

Допълнителни служители са мобилизирани да помагат на пътниците на основните летища на компанията – Фиумичино в Рим и Линате в Милано и на 24-часовия телефон 800 650 055.

В петък, на 1 юли директорът на компанията Креймър Бол написа на служителите, че намира протеста за „неразбираем“, съобщи ANSA.

„Неразбираемо е как синдикатите са готови да нарушат правата на клиентите ни и да засегнат бизнеса на Alitalia, за да запазят привилегиите на част от служителите“, каза австралиецът, който бе назначен начело на Alitalia през март.

 

Националният превозвач на Италия отдавна се опитва да излезе на печалба след като Etihad Airways купи 49% дял в него по договора, който влезе в сила в началото на миналата година.

Alitalia неотдавна прекрати правото на служителите си да летят безплатно от различни градове на Италия до базите на компанията в Рим и Милано.

„Решението бе взето, за да се икономисат средства и да станем както всички останали авиокомпании в Европа и по света“, написа директорът Бол в писмото, публикувано на сайта на превозвача.

Стачката на авиодиспечерите в Италия /ATC/, планирана за 5 юли бе отложена за 23 юли, съобщи Eurocontrol.

 

Натискът на превозвачите от Близкия изток

Навлизането на близкоизточните превозвачи на авиопазара в Европа промени пейзажа и условията, в които работи европейската индустрия.

На 1 юли държавният секретар в Министерството на икономиката на Германия Бригите Зиприес предложи Lufthansa „да се обедини с някоя от авиокомпаниите от Персийския залив”, съобщи Bloomberg.

„Издигането на стени на пазара няма да помогне и страните от Залива имат геостратегическото предимство, заради локацията си”, каза Зиприес, която координира германската политика в авиацията и аерокосмическата индустрия.

„Би трябвало да мислим за други възможности”.

Зиприес е първият високопоставен германски политик, който публично предлага Lufthansa да си партнира с авиокомпания от Близкия изток, вместо да се бори с експанзията на компаниите от региона.

Qatar Airways увеличи дела си в IAG на 15% през май и каза, че може да обмисли купуването на 49% от компанията. Инвестиционният фонд на Катар също притежава дял в летище Хийтроу в Лондон, основен хъб на British Airways. Част от стратегията на Etihad за Air Berlin е да развива връзки с други компании, в които близкоизточните превозвачи имат участие, особено с италианската Alitalia.

Четете още: Лизинговият лизнес в Азия.

 

 

Последни новини
Още от Новини