Ще раздвижат ли туризма затоплените руско-турски отношения

Туристическите агенции в Русия актуализират офертите си

Eddie Gerald/Bloomberg News Eddie Gerald/Bloomberg News

Все повече стават запитванията за почивки в турски курорти, след като отношенията между Русия и Турция започнаха да се затоплят. Макар руските туристи все още да са раздвоени и едва 30% от реално закупените почивки да са с дестинация Турция, раздвижването на пазара е чувствително.

Настроенията не са еднозначни. Все още мнението, че Турция може да не е безопасно място, предвид поредицата терористични атаки, има голяма тежест.

В социалните мрежи темата за почивка в турските курорти е една от най-коментираните, пише руското издание Life.ru, цитирано от  Investor.bg. Една част от руснаците веднага започнаха да планират почивка в Турция, друга група се страхува от тероризъм, а трета група потребители в социалните мрежи се подиграват и на двете нагласи. Те призовават руснаците да запазят „националната си гордост“, защото Турция веднъж е "забила нож в гърба" на Русия.

Преди броени дни турският президент Реджеп Таийп Ердоган изненадващо поднесе извиненията си за сваления руски военен самолет в края на ноември 2015 година. Това накара руските власти веднага да се задействат и Владимир Путин вече подписа указ за отмяна на ограниченията на търговските отношения между двете страни. До 7 юли се очаква възстановяването на чартърните полети от Русия към Турция.

В началото на седмицата пък руските туроператори официално поискаха от авиокомпаниите да увеличат броя на редовните рейсове между двете страни.

По данни на вицепрезидента на Асоциацията на руските туроператори Дмтирий Горин всеки трети руснак, който купува туристически пакет от агенция, е решил да почива в Турция, посочва руската информационна агенция ТАСС.

Интересът е голям, но не всеки резервира почивката си в турски курорт, признават от бранша. Според агентите обаче причината е в цената – туристите очакват почивките да поевтинеят, щом бъдат подновени чартърните програми. Прогнозата на експерти в бранша е, че действително цените ще паднат с между 20% и 30%.

В края на миналата година руските власти буквално забраниха на местните туроператори да предлагат почивки в Турция на своите клиенти. Причината за това бяха обтегнатите отношения между Москва и Анкара. Забранени са и полетите до друга любима за руснаците дестинация – Египет, след като беше свален пътнически самолет, превозващ руснаци след почивка в страната. Според Русия причината за инцидента е терористичен акт и от съображения за сигурност ограничиха връзките между двете страни.

Така руснаците, които планират почивка в чужбина, се насочиха към другите европейски пазари – основно България и Гърция, като данните на руските туроператори показваха ръст на записванията към тези две държави. 

Последни новини
Още от Новини