Референдум в Унгария за квотите за бежанци на 2 октомври

Орбан води кампания против квотите

Централният пазар на ул. Фени в Будапеща. 23 февруари 2016. Photographer: Akos Stiller/Bloomberg Централният пазар на ул. Фени в Будапеща. 23 февруари 2016. Photographer: Akos Stiller/Bloomberg

Унгария ще проведе на 2 октомври 2016 референдума, предложен от правителството по европейския план за разпределение на бежанците в страните от Европейския съюз, на който се противопостави премиера Виктор Орбан, съобщи президентството в Будапеща, цитирано от АФП.

Унгарците ще отговарят на въпроса:

„Искате ли ЕС да посочва задължителна релокализация на гражданите, които нямат унгарско гражданство в Унгария без одобрението на парламента на страната?”

Премиерът-консерватор Виктор Орбан обяви преди месеци, че иска да направи консултация против плана за релокализация в ЕС на 160 000 души, търсещи убежище, които се намират в Гърция и Италия, входни точки за бежанците в общността.

Будапеща смята, че задължителните квоти за разпределение, приети през септември 2015 от 28-те страни нарушават нейния суверенитет.

Правителството на Унгария от април започна кампания против решението, позовавайки се на предполагаеми терористи сред бежанците.

ЕК припомни, че програмата бе одобрена „в процеса на координация със страните-членки”.

През декември Унгария се оплака пред Европейския съд с надежда да й отпадне задължението.

На практика планът напредва бавно.

Групи от няколко десетки бежанци редовно се прехвърлят от Гърция или Италия към различни страни от ЕС, които се ангажираха да ги приемат.

Глоби

ЕС предлага глоби за страните, които отказват да приемат бежанци.

В сряда, 5 юли Европейската комисия предложи противоречиви нови правила за даване на убежище, принуждавайки страните да приемат имигранти и даде зелена светлина на безвизовото пътуване на граждани на Турция и Косово, съобщи WSJ.

Страна, която откаже да приеме бежанец може да бъде глобена да плати 250 000 евро за всеки кандидат, който е отхвърлила.

Правилата трябва да се одобрят от националните правителства и Европейския парламент.

„Не обръщаш гръб на проблемите на съседа си, а търсиш общо решение. Затова трябва да въведем корективен механизъм, задействан автоматично”, каза вицепрезидентът на ЕК Франс Тимерманс.

Последни новини
Още от Новини