Карни: Без промени във финансовото законодателство до напускане на ЕС

Пресконференция на гуверньора на АЦБ след Доклада за финансовата стабилност

Марк Карни, гуверньор на АЦБ. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Марк Карни, гуверньор на АЦБ. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Brexit е най-голямата заплаха за британската икономика, която вижда Английската централна банка, каза гуверньорът на паричната институция Марк Карни в началото на пресконференцията си след публикуването на Доклада за финансовата стабилност, изготвен от Комисията за финансова политика към Английската централна банка.

Той каза, че има растящи доказателства за това, че референдумът е довел до отлагане на инвестиционни решения, но че финансовите пазари са реагирали добре на волатилността след референдума въпреки поевтиняването на паунда.

Карни потвърди понижаването на контрациокличния капиталов буфер от 0,5% до 0%, като каза, че АЦБ ще направи всичко възможно, за да поддържа финансовата стабилност и да подкрепя реалната икономика. Финансовият министър на Великобритания Джордж Озбърн приветства това решение, определяйки го като "важен ход" в twitter. Той и представители на британското правителство ще се срещнат с представители на големите банки в страната, като ще обсъждат отговора на резултата от референдума.

Гуверньорът на АЦБ каза, че няма да има промяна във финансовото законодателство докато страната не излезе от ЕС.

Британската икономика е давала признаци на забавяне още преди референдума, като и сега тези признаци са налице, въпреки движенията на валутните пазари. В същото време кредитните пазари ще бъдат движени от търсенето, а не от предлагането, като има доказателства, че наблюдаваме среда на "бягство от риска", допълни Карни. Той отговори, че банките в страната са финансово стабилни на въпрос дали съжалява, че е позволил изплащането на дивиденти преди референдума на 23 юни.

АЦБ иска да избегне повторение на ситуацията от 2007-2008, когато вземането на кредит не е стояло под въпрос, като банките могат да бъдат част от решението, а не от проблема.

Поевтиняването на паунда от своя страна може да помогне за овладяването на дефицита по текущата сметка, каза гуверньорът на АЦБ. Карни отказа да спекулира по темата с лихвените проценти и колко могат да бъдат понижени те, допълвайки, че всякакво решение трябва да е добре насочено и да се фокусира върху вътрешната икономика.

По-рано днес, 5 юли, британският паунд удари 31-годишно дъно, а към 13:44 се търгува на ниво от $1,3182 за паунд.

 

 

Последни новини
Още от Новини