Как се отрази Brexit на бизнес доверието във Великобритания

Атанасиос Вамвакидис, Bank of America Merrill Lynch за Bloomberg

Статуята на Чърчил пред Биг Бен. Лондон. 1 юли 2016. Photographer: Jason Alden/Bloomberg Статуята на Чърчил пред Биг Бен. Лондон. 1 юли 2016. Photographer: Jason Alden/Bloomberg

Липсата на ясна визия за бъдещето на Великобритания и отношенията й с Европейския съюз е една от причините за спада на доверието на британския бизнес. Инвеститорите следят отблизо надпреварата за председателския пост на консервативната партия.

Доверието сред британския бизнес рязко спадна след вота за излизане от Европейския съюз, показва проучване на CEBR, публикувано във вторник, 4 юли 2016. Броят на компаниите, песимистично настроени към бъдещето на икономиката в следващите 12 месеца се увеличи до 49% в седмицата след референдума. Преди вота те бяха 25%, показва проучването, направено от YouGov и Центърът за икономически и бизнес проучвания (CEBR).

"Пазарът е разделен в реакцията към политиките на Bank of England. Дали ще се насочи към подкрепа за паунда и инфлацията или ще подкрепи икономиката?

Очакваме да стане последното. Точно това стана в глобалната криза", каза Атанасиос Вамвакидис, Bank of America Merrill Lynch за Bloomberg.

Вотът във Великобритания за излизане от общността на 28 страни предизвика политически хаос, рязък спад на паунда и помрачи икономическата прогноза.

„Не само бизнесът е по-песимистично настроен за състоянието на икономиката като цяло, а и собствените им очаквания за продажбите на вътрешния пазар, износа и инвестициите в следващите 12 месеца се сринаха”, каза Скот Корфи, директор на CEBR.

Проучването, направено сред 1000 базирани във Великобритания компании показва, че 26% от респондентите са песимисти за бъдещето на бизнеса си, 16% повече отпреди референдума.

На 5 юли 2016 по обед британският паунд се срина до 31-годишно дъно, 1,3112, спад от 1,3% за деня заради увеличаващите се тревоги за последиците от вота за излизане от ЕС.

"Несигурността за бъдещия режим с ЕС и фактът, че ще мине време, преди да получим отговор – над 2г. – това е причината за забавянето на инвестиционните решения", каза Атанасиос Вамвакидис.

Цялото интервю на Вамвакидис за Анна Едуардс и Манъс Крани в студиото на Bloomberg в Лондон на 5 юли 2016 чуйте във видеото.

 

Последни новини
Още от Новини