Държавният дълг на Исландия е спаднал 10 пъти спрямо 2008

Пазарен коментар на Вероника Денизова, 05.07.2016

Рейкявик, Исландия. Снимка: Arnaldur Halldorsson/Bloomberg Рейкявик, Исландия. Снимка: Arnaldur Halldorsson/Bloomberg

Натрупаният държавен дълг на Исландия е спаднал 10 пъти от годините на световната финансова криза. През 2008 той е бил 500% от БВП, а днес е 55%. Икономиката на страната беше на ръба на фалита през декември 2008, но успя да изплува и през последните 8 години върви бавно, но сигурно нагоре. Това коментира пазарният анализатор и водещ на предаването "В развитие" Вероника Денизова в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. 

Към момента ръстът на икономиката е 3,8%, а прогнозата на МВФ е той да достигне 4,6%. В допълнение безработицата е на изключително ниски нива - 3,5%.

Денизова посочи, че сред причините за това е наложеният от страната капиталов контрол, който продължава вече 7 години. "Той направи така, че чуждестранните инвеститори да не искат да изтеглят капиталите си от страната, защото ги очаква еднократен данък от 39%, който ще трябва да платят." 

Другият основен фактор е защитата на местното население и опрощаването на огромни дългове в ипотечната сфера на 28% от него.

"Освен това обменният курс на надценената през 2008 крона се сви наполовина през същата година, което направи икономиката по-конкурентоспособна", допълни Денизова. 

Целия коментар може да видите във видеото:

 

Последни новини
Още от Новини