Ще си сътрудничат ли Турция и Русия срещу Ислямска държава?

Анкара подава ръка на Москва, но все пак не бърза да я пусне в база Инджирлик

Американци и турци охраняват на покрива на терминал на летището в Анкара, Турция. Снимка: Daniel Acker/Bloomberg New Американци и турци охраняват на покрива на терминал на летището в Анкара, Турция. Снимка: Daniel Acker/Bloomberg New

Турция може да си сътрудничи с Русия в борбата срещу Ислямска държава. Това заяви министърът на външните работи Мевлют Чавушоглу, само дни след като страните се договориха да работят за подобряване на обтегнатите си отношения.

Чавушоглу отрече в свое интервю да е казвал, че Турция ще позволи на Русия да използва южната военновъздушна база Инджирлик за операции в Сирия.

"Казах, че може да си сътрудничим с Русия в борбата срещу Ислямска държава от сега нататък", каза Чавушоглу. "Не съм казал нищо относно присъствие на руски самолети в авиобазата Инджирлик".

"Турция е отворила въздушната си база Инджирлик за държави, които активно участват в борбата срещу ИД. Защо да не си сътрудничим в това отношение и с Русия?", заяви министъра в държавната телевизия TRT.  

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, реагирайки на забележки на Чавушоглу по TRT, заяви пред репортери, че Русия „ще проучи офертата“.

Възстановяване на връзките

Турция обвини Ислямска държава за координираните атаки на международното летище в Истанбул, когато 45 души бяха убити, а над 200 - ранени. Тя прикани към действия срещу екстремистката групировка.

Анкара и Москва се опитват да поправят отношенията си, след като Турция свали руския военен самолет в Турция по време на мисия над Сирия през ноември.

Конфликтът накърни турската икономика, след като Русия се отдръпна в областта на туризма и вноса на селскостопанска продукция. Това задълбочи изолацията на Турция в региона.

Коалиционните сили под ръководството на САЩ, в които влизат Великобритания, Германия, Катар и Саудитска Арабия, в момента използват Инджирлик за удари срещу бази на Ислямска държава в Сирия. Турция не е участвала във въздушните удари над Сирия от момента, в който свали руския самолет.

Последни новини
Още от Новини