Полша ремонтира пенсионната си система

Парите ще бъдат вложени в "подкрепяни от правителството проекти"

Снимка: Akos Stiller/Bloomberg Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Полското правителство обмисля да промени индустрията на пенсионните фондове, която се намира предимно в частни ръце, наричайки я неефективна. Според властите реформите ще увеличат спестяванията на домакинствата и ще тласнат икономиката към растеж, съобщава Bloomberg.

"В рамките на най-голямата пенсионна реформа в Полша от 1999 насам една четвърт от активите на индустрията, оценявани на 139 млрд. злоти (35 млрд. долара), вероятно ще бъдат прехвърлени към частни пенсионни сметки", заяви полският вицепремиер Матеуш Моравиецки. 

По-рано лидерът на управляващата партия Ярослав Качински заяви, че парите ще бъдат вложени в "подкрепяни от правителството" проекти.

"Трябва да мислим за това какво може да свършим с парите в пенсионните фондове, вече има предложения", заяви преди дни Качински, цитиран от Investor.bg. "Парите вече губят стойност, докато могат да са база за нови, важни инвестиции, които ще помогнат нашата икономическа политика и ще подкрепят милиони полски домакинства". 

Целта е спестяванията от пенсии да се увеличават с повече от 22 млрд. злоти годишно, предоставяйки на поляците стимул да изберат дългосрочна инвестиция.  Властите ще работят по предложението през следващите 12 месеца преди програмата да влезе в сила от 2018. 

„Планът е да дадем активите от пенсионните фондове на поляците“, заяви полският вицепремиер. „Частните пенсионни фондове не проработиха, системата не служи на никого, не генерира по-високи пенсии и не подкрепя растежа“, допълни той.

Промяната ще помогне на 8-месечното правителство да изпълни предизборното си обещание за постигане на наречения от лидера на управляващата партия Ярослав Качински „нов икономически ред“ на база на преразпределение на богатството и отхвърляне на реформите на свободния пазар.

Полша може да обмисли обединяване на средствата от всички 12 частни фонда в едно цяло, което ще се управлява от държавно-контролирания застраховател PZU SA или държавния кредитор Bank Gospodarstwa Krajowego, съобщи ежедневникът Rzeczpospolita на 27 май, позовавайки се на свои неназовани източници. 

Частните пенсионни фондове в Полша, създадени през 1999, за да осигурят дългосрочно финансиране на националните компании, притежават една пета от акциите, търгувани на Варшавската борса. Те загубиха 51% от обема на притежаваните от тях облигации през 2014 в опит от страна на предишната администрация да намали дълговото бреме на държавата.

Последни новини
Още от Новини