Какво очакват инвеститорите от Австралия

Мартин Лакос, директор дивизия Macquarie Wealth Management

Парламентарни избори в Австралия. Сидни, 2 юли 2016. Photographer: Jeremy Piper/Bloomberg Парламентарни избори в Австралия. Сидни, 2 юли 2016. Photographer: Jeremy Piper/Bloomberg

Резултатът от парламентарните избори в Австралия в неделя, 3 юли остави страната без силно мнозинство, което заплашва топ кредитния рейтинг, съобщава Bloomberg. Опасността идва от бюджетния дефицит, чието компенсиране би наложило увеличение на данъците, икономии или ключови реформи за насърчаване на растежа. Всяка от тези възможности би създала политически предизвикателства дори за администрация с ясно мнозинство в парламента, съобщава Bloomberg.

Непосредствено след изборите Moody’s Investors Service обяви, че засега има ограничени усложнения за ААА рейтинга на Австралия, докато Fitch каза, че по-голям дефицит би увеличил натиска над оценката. S&P Global Ratings обяви, че би могъл да понижи рейтинга, ако парламентарният не успее да реши въпроса с дефицита.

"Внимателно следим кой ще спечели и управлява бюджета и бюджетния дефицит. Като процент от БВП той е един от най-ниските сред страните от ОИСР", каза Мартин Лакос, директор дивизия Macquarie Wealth Management за Bloomberg.

"Но рейтинговите агенции искат да се уверят, че няма да скочи рязко.

Дават доста предупреждения, но ние се чувстваме уверени – като обем на дълга и дефицит и смятаме, че рейтингът от ААА не е изложен на риск".

Чуйте целия коментар за очакванията на инвеститорите в Австралия и прогнозата на Macquarie за растежа във Великобритания и Европа. Интервю за Енджи Лау от Bloomberg на 4 юли 2016.

 

Последни новини
Още от Новини