Броят на безработните в Испания на най-ниско ниво от 2009

Те намаляват до 3,77 млн. души през юни

Снимка: Ian Thomas Jansen-Lonnquist/Bloomberg Снимка: Ian Thomas Jansen-Lonnquist/Bloomberg

Броят на безработните в Испания достига през юни най-ниското си ниво от 2009. Консервативната Народна партия на Мариано Рахой спечели изборите миналата седмица, след като обеща да създава по половин милион работни места годишно през четирите години на новия мандат. Рахой не успя да се справи с обвиненията в корупция в партията му и това влоши отношенията му с редица политици. В понеделник премиерът повтори призивите си към другите партии да му позволят да състави правителство и да продължи да полага усилия да създава работни места, пише Investor.bg.

„Ако има стабилна администрация, която може да управлява, това ще създаде увереност и ще помогне на предприемачите, така че да постигнем целта за създаване на 2 милиона работни места“, каза Рахой. По думите му Испания има нужда от правителство, за да прокара нов бюджет и политики, които се радват на широка политическа подкрепа.

Министерството на труда съобщи в понеделник, че хората, които получават помощи за безработица, намаляват с над 124 хил. до 3,77 милиона души през юни. Това е най-големият месечен спад от три години и надвишава прогнозите на икономистите, анкетирани от Bloomberg, които очакваха спад от 100 хил. безработни. 

През първото тримесечие на 2016 г. безработицата в Испания беше 21%, което представляваше леко повишение спрямо края на миналата година. Въпреки това като цяло безработицата в Испания постепенно се понижава от април 2013 г., когато беше 27,16%.

Същевременно в понеделник 10-годишните испански държавни облигации поевтиняха за пръв път от 24 юни, когато станаха ясни резултатите от референдума във Великобритания. Бенчмарковите ценни книжа записаха най-добрата си седмица от 2012 г. на фона на спекулации, че ще извлекат най-големи ползи от потенциалния план на ЕЦБ да въведе още облекчения.

В петък доходността и по 2-годишните, и по 10-годишните облигации докосна рекордно ниски нива. Към 15:00 часа българско време доходността по 10-годишните ДЦК расте до 1,161%.

Последни новини
Още от Новини