Brexit ще разбие мечтата на много студенти за обучение във Великобритания

Сериозно увеличение в таксите очаква студентите от ЕС в страната

Студентки пред Харвард. Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg Студентки пред Харвард. Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg

Brexit може да разбие мечтите на много студенти за обучение във Великобритания. След като в продължение на десетилетия студентите от ЕС, които учат във Великобритания, плащаха семестриални такси равни на тези, които плащат британските им колеги, ситуацията може да се промени с излизането на страната от блока.

Таксите на университетите във Великобритания така или иначе са едни от най-високите в Европа, но излизане на страната от ЕС може да ги повиши до над 35 хил. паунда годишно, което е доста над сегашните нива от средно около 10 хил. паунда.

„Ако учиш в Кембридж или Оксфорд, може и да е добра инвестиция, но иначе вече не си струва“, казва Фабиен Викари – италианка с трима синове, единият от които ще трябва да избере университет през 2017.

„Искам децата ми да имат международно образование, аз учих една година във Великобритания, но трябва да използваш и здрав разум“, каза още тя.

И докато погледите са насочени към останалите ефекти от Brexit, като миграция, търговия и финансови потоци, за много домакинства от ЕС основният въпрос е това, че децата им може да нямат възможност да учат във Великобритания.

Данни от Съвета на Великобритания за студентските работи показват, че в момента има около 125 хил. студенти от ЕС, които учат в страната и плащат студентски такси, равни на тези на местните си колеги.

Ефектът ще е още по-ясно изразен върху България, имайки предвид, че разликата в стандарта на живот у нас и тази във Великобритания е сред най-големите в рамките на ЕС.

Все още и в тази насока предстоят преговори, като е възможно студентите от ЕС да останат обект на известни преференции по отношение на университетските такси, които ще плащат във Великобритания. Със сигурност обаче образованието е още един сериозен въпрос, на който трябва да се обърне внимание, когато Великобритания започне процедура по излизане от ЕС.

 

Последни новини
Още от Новини