Автомобилите от бъдещето ще си говорят сами?

Задръстванията на бъдещето ще са убийствени, ако не мислим извън канона, казва изп. дир. на Ford Motor Co.

Автомобили чакат в задръстване по пътя към летище Charles de Gaulle. Париж, Франция, 25. 06.2015. Снимка: Balint Porneczi/Bloomberg Автомобили чакат в задръстване по пътя към летище Charles de Gaulle. Париж, Франция, 25. 06.2015. Снимка: Balint Porneczi/Bloomberg

Бил Форд, правнукът на Хенри Форд, сега изпълнителен директор на Ford Motor Co., гледа в бъдещето и това, което вижда е, че то е претъпкано.

"Част от прогнозата ми е просто математика", казва Форд. "7-те милиарда души на планетата сега до средата на века ще са станали 9 милиарда. В същото време, хората се стичат към градовете. Напът сме да видим множество мегаполиси с население от 10 милиона и дори повече, а задръствания ще придружават този процес".

За Форд, пълзящата ръка на задръстванията по целия свят не са само неудобство, а въпрос на „основно човешко благо“: „Медицинските работници, както и хранителните стоки, ще се сблъскат с много трудни времена, освен ако не направим рязък завой в това, което правим“.

Голяма част от усилията на автомобилната индустрията през последното десетилетие са насочени към намаляване на замърсяването, което автомобилите причиняват. Това е път, който Форд подкрепя, но по думите му това е само част от цялостното решение. "Към нас се задава друг проблем, а ние не мислим за него“.

Очакванията са, че броят на превозните средства по пътищата ще се удвои до 2030. За да се подготви за тези претъпкани пътища, Форд подкрепя развитието на комуникационна технология „машина-с-машина“ (vehicle-to-vehicle – V2V), над която работят изследователите във Ford Motor Co.

Колите ще научават за пътните условия и особеностите на трафика от останалите автомобили, които са на пътя. Те ще могат автоматично да изчисляват и намират най-бързите маршрути и дори да намират свободни места за паркиране в близост до крайната дестинация на пътуването. По този начин ще предотвратяват ритуала „обикаляне из квартала“ в търсене на свободно място за паркиране, който е отговорен за около 30% от вредните емисии, които автомобилите отделят в градовете.

"Всички превозни средства ще си „говорят“ помежду си, а всички превозни средства ще „говорят“ на самата инфраструктура. Всички ще бъдат част от една единствена мрежа ", казва Форд. "Всичко ще бъде интегрирано, като способността да се придвижиш от точка А до точка Б ще бъде значително улеснена".

Последни новини
Още от Новини