Анкара може да позволи на Русия да използва Инджирлик срещу ИД

Изявлението дойде от турския външен министър Мевлют Чавушоглу по време на интервю за руската TRT

Турски боен хеликоптер Снимка:  Paul Thomas/Bloomberg Турски боен хеликоптер Снимка: Paul Thomas/Bloomberg

Турция може да позволи на Русия да използва базата в Инджирлик за борбата с Ислямска държава. Това е казал турският външен министър Мевлют Чавушоглу в интервю за телевизия ТRТ, предаде информационната агенция ТАСС.

Към настоящия момент базата се използва от военновъздушните сили на интернационална коалиция, водена от САЩ, които извършват въздушни атаки срещу ДАЕШ на територията на Ирак. В нея участват Германия, Саудитска Арабия, Катар и Великобритания.

„Ще си сътрудничим с всеки, който се бори с ДАЕШ. Базата в Инджирлик е отворена за всеки, който иска да се присъедини към активната борба срещу терористичната организация. Защо да не сътрудничим и с Русия?“, коментирал е Чавушоглу.

На 1 юли турският външен министър е обсъдил въпросите за борба с тероризма с руския си колега Сергей Лавров на среща в Сочи. Тази среща слага край на повече опт шест месеца политическо напрежение, довело до забраната на внос на турска земеделска продукция в Русия и редица пътнически ограничения. 

„Турция е готова на такова сътрудничество. Тероризмът е наш общ враг. Механизмът за съвместна борба е важен, така че да не се стига до негативни инциденти (между страните, които осъществяват удари срещу „Ислямска държава“ - б. ред.)”, коментирал е още Чавушоглу. 

Припомняме, че Москва и Анкара „затоплиха“ отношенията си, след като президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган се извини на Русия за сваления руски изтребител през есента на миналата година. Това доведе до възобновяване на преговорите за изграждането на газопровода „Турски поток“ и възстановяване на икономическото сътрудничество и туристическите потоци от Русия към Турция.

На 29 юни се състоя и първия телефонен разговор между Ердоган и руския президент Владимир Путин след края на миналата година, когато Русия прекрати икономическите си връзки с Турция.

Последни новини
Още от Новини