20% от българите са участвали в корупция през 2015

България е на нивата на корупция отпреди 15 години

Снимка: Angelov Velko/Bloomberg News Снимка: Angelov Velko/Bloomberg News

Всеки пети български гражданин е участвал в корупционна практика миналата година, заяви пред БНР Димитър Марков от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД). Това прави 1,3 млн. души през 2015, изчисли той. Центърът организира днес обществено-политически форум за противодействие на корупцията.

По думите му се наблюдава изключително притеснителна тенденция за обвързаност между власт и бизнес интереси, които са установили стабилно партньорство, което ощетява държавата и гражданите.

България е на нивата на корупция отпреди 15 години, ще се отнася до администрацията. Въпреки известна динамика няма никакъв сериозен положителен ефект към намаляване на корупцията, твърди експертът.

„По отношение на политическата корупция изводите ни се базират на задълбочен анализ на случаи от последните три години, които останаха без последствия“, казва той, цитиран от Investor.bg.

„Наблюдава се рязко повишаване на корупцията около и преди избори. След това има успокояване в началото на мандата и пак завишаване на стойностите при следващ избор. За нас това ясно показва нездравата коалиция между държава, бизнес и престъпност“, предупреди  Димитър Марков. По думите му с наближаването на изборите властта търси начини да се разплати и да си осигури ресурс за нов управленски мандат.

Според данни на Центъра за изследване на демокрацията най-сериозни стойности корупцията показва през 2014 заради политическата нестабилност, смяната на няколко правителства, протестите. След това има известно намаляване, но проблемът не е решен. „Не падаме под нивата от 2000, което е ясен сигнал, че резултати няма. Мерките, които се предприемат, не носят положителен резултат“, казва експертът. 

Той смята, че институциите не си водят надеждна статистика, която да позволи да бъде оценена тяхната ефективност. Например методиката на Прокуратурата позволява да се представя статистика, която не кореспондира с разследването на реални случаи. За МВР експертът каза, че ведомството се старае да не допуска до статистиката голям брой корупционни случаи, за да изглежда всичко добре.

Голямата корупция остава безнаказана, за разлика от дребните случаи, каза още Марков.

Той е категоричен, че само със законодателни промени трудно ще се обърнат нещата оттук нататък. „Динамиката в законодателство през последните 15 години беше огромна. Според нас е необходима цялостна административна реформа в системата от контролни органи. Около една трета от държавната администрация има контролиращи функции. На фона на инвестирания ресурс от държавата резултатите, които стигат до съдебната система, или наложените глоби, са незначителни“, казва Марков.

Според експертите от Центъра е необходимо да бъде създадена Прокуратура, независима от сегашната система, подобна на румънската. Тя трябва да се занимава с корупцията по високите етажи на властта. Тази институция трябва да е напълно напълно независима от сегашната система на Прокуратурата – като избор на ръководител и кадри.

„Политическа съпротива не може да няма, при положение че всички играчи в схемата са заинтересовани от запазване на статуквото. През последните 10 години наблюдаваме симулация на мерки, които изглеждат добре, но са разписани и планирани така, че да не доведат до резултат“, каза още Марков.

Той даде пример с конституционните промени, направени след натиск от международни партньори и обществото. Крайният резултат по думите му е промяна, която може и да влоши нещата.

Последни новини
Още от Новини