Пазарът на имоти в Сингапур записва най-дългата си серия на загуби

Индексът на цените на частните жилища спада с 0,4% през второто тримесечие на 2016

Снимка: Ore Huiying/Bloomberg Снимка: Ore Huiying/Bloomberg Снимка: Ore Huiying/Bloomberg Снимка: Ore Huiying/Bloomberg

Цените на жилищата в Сингапур отбелязват спад за 11-то тримесечие, записвайки най-дългия си период на загуби на фона на въведените от правителството мерки за охлаждане на имотния пазар през 2009, пише Bloomberg.

Индексът на цените на частните жилища спада с 0,4% през второто тримесечие на 2016 спрямо предходното, отбелязвайки най-дългата си серия на тримесечни загуби от 1975 насам, сочат предварителните статистически данни.

Правителството даде знак, че е склонно да премахне затягащите мерки на пазара на имоти, които са в сила през последните седем години и бяха въведени с цел избягване на прегряването на пазара. „Твърде рано е да се говори за отмяна на мерките за затягане на пазара. Подобен ход може да предизвика рязко покачване на цените“, коментира по-рано министърът на строителството в Сингапур Лорънс Уонг. Финансовият министър също смяташе, че е пазарът на имоти не е достатъчно устойчив за разхлабване на ограниченията пред купувачите.

Властите в Сингапур наложиха „таван“ на максималния размер на месечната вноска по ипотечните кредити – до 60% от месечния доход на кредитополучателите и завишиха изискванията за първоначалната вноска при покупка на имот, след като ниските лихвени проценти и високото търсене от чуждестранни купувачи подсили опасенията, че цените на имотите могат да се повишат твърде бързо, припомня Bloomberg.

Цените на жилищата са спаднали с 9,4% от достигнатия пик през 2013, а обемът на продажбите е намалял наполовина спрямо отчетени стойности през същия период.

Цените на апартаментите в първокласни райони са нараснали с 0,2% през второто тримесечие на 2016, докато в по-крайните квартали спадат с 0,7% спрямо предходното тримесечие.

Последни новини
Още от Имоти