Трейдърите в САЩ чакат данните за безработицата

Протоколът на Фед излиза на 6 юли, а данните за безработицата - на 8 юли

Японска йена и щатски долар. Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg Японска йена и щатски долар. Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg

Щатската валута отслабва, при перспективите Фед да задържи увеличаването на лихвения процент, а инвеститорите се опитват да разгадаят речта на централния банкер, след референдума на Великобритания. 

Сега валутните търговци ще наблюдават данните за безработицата, които ще излязат през следващата седмица, за сигнали относно посоката, в която ще се движи доларът, след като валутата преживя най-тежката си седмица за месеца. 

Валутата на САЩ изтрива печалбите, след решението на Великобритания да избере Brexit, което изпрати шокови вълни през финансовите пазари и намали шансовете Фед да пристъпи към увеличение на лихвите в близко бъдеще. 

Докато политическата парализа на Великобритания снове из Европа, инвеститорите ще насочат вниманието си към САЩ, където заместник-председателят на Фед Стенди Фишър и неговите колеги ще следят международните насрещни ветрове и темповете на икономиката. Очаква се времето, когато лихвите могат да тръгнат нагоре. 

Щатската валута се покачи на 24 и 27 юни, след като инвеститорите потърсиха убежище за активите си в резултат на британското шоково решение за напускане на Европейския съюз.  

Доларът съсипа прогнозите на анализаторите тази година за отслабване спрямо еврото и йената на фона на притесненията, че глобалният ръст на икономиката ще попречи на възможностите на Фед да повишат разходите по заеми. 

Bloomberg Dollar Spot Index, който проследява валутата спрямо 10-те основни валути, се плъзна с 0,4 на сто. Доларът падна с 0,2% спрямо еврото до $1,1136 в петте дни до петък и се покачи с 0,3% до 102,52 йени.

Хедж фондовете и паричните мениджъри намаляват нетните си бичи залози за долара, посочват от Комисията за търговия на стокови фючърси.  

Очаква се данните за безработицата в САЩ, който ще излязат на 8 юли, да покажат ръст с 175 000 работни места в секторите извън селското стопансво, след като данните от май бяха разочароващи. Това изпрати долара на шестмесечно дъно. Протокол от последната среща на Фед за политиката спрямо лихвените проценти ще бъде огласнен на 6 юли. 

"Разочароващи данни от САЩ могат да налеят масло в огъня на страховете за забавяне, а отдръпването от риска може отново да покаже грозната си глава", каза Валентин Маринова, директор валутни стратегии в Credit Agricole SA, Лондон. "Заетостта в браншовете извън селското стопанство и протокола на Фед ще бъдат ключови за определянето на риска и перспективите пред долара". 

Трейдърите оцянават на 12% шанса Фед да повиши лихвите тази година, сочат данните. Президентът на Bank of New York  Уилям Дъдли и управителят Даниел Таруло трябва да говорят следващата седмица и пазарните участници ще следят техните коментари за каквито и да било сигнали за посоката, в която Фед възнамерява да се насочи. 

"Бих обърнал повече внимание на изявленията на Фед другата седмица и какво казват за Brexit, защото това, за мен, ще има значение повече в дългосрочен план, от срещата през юли и тази през септември", казва Пареш Упадхайайа, директор валутни стратегии в Pioneer Investments, Бостън, САЩ, който управлява около $ 236 млрд.

Последни новини
Още от Новини