Тереза Мей води в надпреварата за бъдещ премиер на Великобритания

Ще върне ли „стабилната ръка“ на Мей спомена за „желязната лейди“

Тереза Мей, министър на вътрешните работи на Великобритания, на път към кабинета си на Даунинг стрийт в Лондон, Великобритания. 27.06.2016. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Тереза Мей, министър на вътрешните работи на Великобритания, на път към кабинета си на Даунинг стрийт в Лондон, Великобритания. 27.06.2016. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Министърът на вътрешните работи Тереза Мей се очертава, като водач в надпреварата за бъдещ британски премиер. Слуховете, че това може да се окаже изцяло женска битка, растат, докато срещу нея може да се изправи енергийният министър и виден поддръжник на Brexit Андреа Лидсъм, пише Bloomberg.

Мей се ползва с 86 препоръки от свои колеги депутати от партията на торите, които насърчават нейното желание да поеме кормилото на партията и държавата. Това я извежда доста по-напред от нейните съперници, сочат сведения, публикувани на уебсайта на консерваторите.

Министърът на труда и социалната политика Стивън Краб има 21 гласа, правосъдният министър Майкъл Гув и Лидсъм имат по 17 гласа, а бившият министър на отбраната Лиъм Фокс събира седем.

По-голямата част от 330-те депутата на партията все още не са се ангажирали публично с позиция. За вторник е насрочено тайно гласуване, което трябва да сведе петте кандидатури до две. След това около 150 000 души, членове на партията в цялата страна, ще направят окончателния избор чрез гласуване по пощата. Очаква се резултатите да бъдат огласени на 9 септември.

Лидсъм може да привлече подкрепата на около 30 депутата, които подкрепят Джонсън, още през следващата седмица. Това съобщиха Daily Mail и Daily Telegraph, без да се позовават на източници на информацията. Бившият лидер на консерваторите Йън Дънкан Смит, който подкрепя Brexit, заяви, че ще подкрепи Лидсъм, пише Telegraph.

Който и да спечели, обаче, ще се изправи пред някои от най-трудните предизвикателства и решения, пред които е заставал британски лидер от Втората световна война насам. Девет дни, след като Великобритания гласува да напусне Европейския съюз, страната продължава да бъде в състояние на политически ступор, като основната опозиционна партия, Лейбъристката, също е погълната от лидерска криза.

Шанс или бутон за унищожение

Мей, любимката на букмейкърите, се възприема като лидер със “стабилна ръка”. Тя изключи всякаква перспектива за връщане назад и заяви, че британският вот за напусне на Европейския съюз не трябва да се дискутира. Това отвори лидерската й оферта, като изказването й в четвъртък, че "Brexit означава Brexit” се превърна в знаково.

Лидсъм, бивш финансист, е работила в Barclays Plc и Invesco Perpetual. Тя изигра важна роля в кампанията "Leave”. Ако тя спечели спринта до краткия списък на кандидатите за премиер на торите, това ще гарантира на Великобритания, че ще има първата си жена министър-председател след Маргарет Тачър.

"Аз наистина вярвам, че нашето бъдеще е по-добро извън ЕС", каза Лидсъм в интервю за радио LBC, след като обяви кандидатурата си за премиер. "Това е огромен шанс за укрепване на нашата икономика и за справяне с проблемите около свободното движение."

„Следващият министър-председател трябва да бъде поддръжник на напускането на ЕС“, заяви Лидсъм пред Telegraph. "Би било много трудно на министър председател, който не е съгласен с волята на народа, да я следва“, каза тя.

В същото време, анти-Brexit шествие е насрочено в Лондон за днес (02.07.2016). Организаторите призовават Великобритания, да "махне пръста си от бутона за самоунищожение."

 

Последни новини
Още от Новини