Петролните производители - на фронта всичко е спокойно

Русия с ръст в добива на петрол, а Норвегия се размина със стачка

Изграждане на платформа за добив на петрол. Снимка: Brent Lewin/Bloomberg Изграждане на платформа за добив на петрол. Снимка: Brent Lewin/Bloomberg

Петролният добив в Русия бележи ръст, докато в Норвегия се разминаха трудно със стачни действия на работниците в петролната индустрия, което би застрашило нивата на добива на черното злато в страната с около 6%. Близо толкова пък, около 6% е ръстът на износа на Русия за периода от януари до юни тази година. 

От януари до юни в страните от Общността на независимите държави - ОНД доставките са нараснали със 7,3%, а за страни извън ОНД - с 5,8 на сто до 116,355 милиона тона. Износът на петрол от Русия е нараснал през първото полугодие с 5,9 на сто до 127,854 млн. тона. През юни износът е бил 20,614 млн. тона, показват данни на Централното диспечерско управление на Топливно-енергийния комплекс, цитирани от ТАСС и Investor.bg.

Добивът на петрол в Русия се е увеличил от януари до юни 2016 г. с 2,1 на сто спрямо първата половина на миналата година или с 5,579 млн. тона до 269,876 млн тона. Най-голямо е увеличението на добива на Новатек - с 52,7% до 6,336 млн. тона. Лукойл е намалил добива с 3,3% до 41,567 милиона тона, а добивът на Роснефт е бил 99,219 млн. тона или с 0,2 на сто по-малко в сравнение със същия период на миналата година.

В същото време петролните пазари се разминаха с петролна криза, която със сигурност щеше да повлияе на цената на черното злато. Стана ясно, че служители и работодатели в норвежки офшорни петролни находища са подписали ново споразумение за заплатите, с което бе избегната стачка, застрашаваща да намали добива на най-големия западноевропейски производител на петрол и газ с около 6%, предава БТА, цитиран от Investor.bg.

Около 755 служители на находищата, експлоатирани от Statoil, ExxonMobil и Engie заплашиха със стачка при провал на преговорите. Евентуален конфликт щеше да намали добива на петрол и газ в Норвегия с 229 000 барела петролен еквивалент. 

През 2012 година 16-дневна стачка на петролни служители в страната доведе до спад на петролния добив с около 13 на сто, а добива на газ - с около 4 процента.

В петък американският лек суров петрол WTI затвори сесията с повишение от 1,94% до 49,27 долара за барел а европейският бенчмарк Брент поскъпна с 1,89% до 50,65 долара за барел.

Последни новини
Още от Новини