Недоволно море от протестиращи срещу Brexit заля Лондон

Демонстрантите са убедени, че членството на Великобритания в ЕС все още е възможно

Протест пред парламента срещу излизането от ЕС. Лондон, Великобритания. 25.06.2016. Протестите започнаха веднага след огласяването на резултатите от референдума. Снимка: Jason Alden/Bloomberg Протест пред парламента срещу излизането от ЕС. Лондон, Великобритания. 25.06.2016. Протестите започнаха веднага след огласяването на резултатите от референдума. Снимка: Jason Alden/Bloomberg

"Можем да предоговорим Brexit", убедени са протестиращите днес в столицата на Великобритания. Те излязоха по улиците на Лондон с плакати и сканридания в подкрепа на членството в Европейския съюз, като повечето от тях са млади хора. Те обвиниха лъжите и преувеличенията на кампанията за излизане от съюза и призоваха управляващите да не се съобразяват с проведения референдум. 

Демонстрацията бе дълга почти три километра и тръгна от Хайд парк, като се насочи към парламента. 

Протестите са срещу резултатите за излизане на Великобритания от ЕС, които предизвикаха политически хаос в страната, а повечето хора в столицата отхвърлят вота, предава Ройтерс, цитиран от Investor.bg.

Някои от младежите на шествието бяха увити в европейското знаме, а други развяваха плакати с надписи : "Аз съм с ЕС". Те скандираха "Какво искаме ние? Да останем в ЕС", потегляйки към политическия квартал на столицата Уестминстър на поход, обявен чрез социалните мрежи като "Поход за Европа".

"Бях наистина шашнат сутринта след гласуването", каза един от демонстрантите, Натаниъл Самсън на 25 години, от северен Лондон. "Чувствам се изключително несигурен за моето бъдеще", добави той. "Дойдох на протеста, за да изразя недоволството си. Приемам резултата, но искаме да покажем, че няма да го приемем спокойно."

Над 60 на сто от жителите на Лондон гласуваха за оставане в ЕС на референдума миналия четвъртък, като най-младите гласоподаватели подкрепиха оставането почти единодушно, припомня Ройтерс. 

Един от организаторите на днешния протест, дипломираният студент от Кингс колидж Киърън МакДърмот заяви: "Можем да предотвратим Brexit, като откажем да приемем резултата от референдума и откажем да натиснем копчето за саморазрушение." "Парламентът има последната дума по въпроса дали Великобритания ще напусне общността", припомни той.

Друг от организаторите, Марк Томас, също заяви, че депутатите могат спокойно да откажат да подкрепят резултатите от референдума, тъй като те се дължат на "лъжите, преувеличенията и изопаченията" на водещите кампанията срещу ЕС по въпроси като имиграцията и разходите на ЕС. "Щяхме да приемем тези резултати, ако кампанията се водеше честно, но тя беше пълна с дезинформация", добави той. 

Демонстрантите потеглиха в почти 3-километрова колона от Хайд парк към парламента. Много от тях споделиха, че искат втори референдум, този път за оставане в ЕС. 

Последни новини
Още от Новини