Германия да предложи гражданство на младите британци, иска заместникът на Меркел

Вицеканцлерът вини за Brexit "странния политически елит" на Великобритания

Германският канцлер Ангела Меркел говори със Зигмар Габриел, министър на икономиката и енергетиката, в долната камера на парламента. Берлин, Германия. 3.07.2015. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Германският канцлер Ангела Меркел говори със Зигмар Габриел, министър на икономиката и енергетиката, в долната камера на парламента. Берлин, Германия. 3.07.2015. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Вицеканцлерът Зигмар Габриел поиска Германия да предложи гражданство на младите британци, като заяви, че те не трябва да бъдат наказани от мнозинството, гласувало за напусне на Европейския съюз по време на референдума, пише Bloomberg. 

"Те искаха да останат в Европа, защото знаят, че светът се променя" и Великобритания не може да се справя сама, каза Габриел в реч на конференция на Социалдемократическата партия в Берлин днес (02.07.2016).

"Това, че младите хора на Великобритания са по-умни от странния им политически елит, е добър знак".

Над 70% от британците на възраст между 18 до 24 години са гласували за оставане в ЕС на референдума на 23 юни, сочат статистическите данни на YouGov. Референдумът обаче показа, че 52 процента от британците искат да напуснат Евросъюза. "Това разделяне трябва да вдъхнови социалдемократите да подновят с нови сили дългогодишния си стремеж за улесняване на придобиването на двойно гражданство в Германия", каза Габриел.

"Нека предложим този вариант на младите британци, които живеят в Германия, Франция или Италия. Така те ще могат да останат граждани на ЕС в тези страни", каза Габриел, който е ръководител на Социалдемократическата партия на Германия, младшият партньор в коалицията на германския канцлер Ангела Меркел.

Последни новини
Още от Новини