Фатална катастрофа с Tesla-автомобил събуди критики за бета тестването

Смъртният случай във Флорида е първият за полуавтономните коли

Клиенти оглеждат Бета прототип на модел на Tesla Motors Inc. Снимка: Mark Elias/Bloomberg Клиенти оглеждат Бета прототип на модел на Tesla Motors Inc. Снимка: Mark Elias/Bloomberg

Tesla Motors Inc. заяви, че функцията самостоятелно шофиране, заподозряна за виновник при фаталния инцидент на 7 май е експериментална, но е била инсталирана на всичките 70 000 автомобили на компанията, произведени от октомври 2014 година насам, пише Bloomberg.

Инцидентът 

40-годишен мъж от Охайо загива в катастрофата, докато е със своя автомобил Model S 2015. Колата попада под камион на магистрала близо до Уилистън, Флорида. Това сочат докладите на магистралния патрул. Шофьорът на камиона заявява пред Асошиейтед прес, че според него мъжът от Охайо е гледал филм. Властите намериха портативен DVD плейър на мястото на инцидента, но не знаят дали той е работел в момента на катастрофата.

В катастрофата във Флорида, автопилотът на полу-автономната функция за шофиране на Tesla не е успяла да „види“ бялата страна на ремаркето на камиона, защото е имало ярка насрещна слънчева светлина. Предполага се, че това е причината да не се задействат спирачките, казват от компанията производител.

От компанията твърдят, че колите са по-безопасни, отколкото конвенционалните. В блог пост, Tesla каза, че майската катастрофа е първият известен фатален инцидент, въпреки че шофиращите тези автомобили вече са изминали над 130 милиона мили, шофирайки на автопилот.

"Това е един смъртен случай на всеки 94 милиона мили, ако се вземат под внимание всички превозни средства, движещи се в САЩ", казват от Tesla. 

Критиците

За тези, които лобираха за по-стриктни правила за безопасност, тази катастрофа показва точно какво липсва на американските регулаторни системи.

"Разрешението да се дава на автомобилните производители да правят свое собствено тестване, без никакви конкретни насоки, означава, потребителите да бъдат морските свинчета в този експеримент", казва Джаки Гилън, президент на „Адвокати за магистрална и автомобилна безопасност“. Той е дългогодишен лобист на правата на потребителите във Вашингтон, който е помогнал за формирането на множество регулаторни правила, свързани с автомобилната техника. "Това ще се повтаря отново и отново“.

Tesla пусна технология, която все още е в процес на развитие, което контрастира на предпазливия метод на General Motors Co. и други автопроизводители, които ограничават своите полу-автономни автомобилни технологии на ниво тестване на писти и чрез професионални шофьори.

Контрол без задушаване?

Националната магистрална администрация за безопасност по пътищата (NHTSA) заяви, че разследва катастрофата. Регулаторът казва, че търси начини да си сътрудничи с автомобилната индустрия, която договори споразумение за ускоряване на въвеждането на автоматично аварийно спиране по-рано тази година. Това не се хареса на лобито на хората, пледиращи за повече безопасност.

Очаква се NHTSA да обяви насоките за автоматичното спиране, веднага след като този месец се определят някои параметри, касаещи автомобилите с частично автономно шофиране по американските пътища. Секретарят по транспорта Антъни Фокс заяви пред репортери, че агенцията ще бъде възможно най-стриктна, без да бъде задушаваща.

"Ние правим Декларация за независимост, а не Конституция", каза Фокс.

През януари Фокс и шефът на NHTSA Марк Роузкинд заявиха в Детройт, че ще позволят на автомобилните производители да демонстрират безопасността на автономните превозни средства и ще могат да кандидатстват за някои изключения от съществуващите правила за безопасност. Те казаха, че правителството не трябва да стои на пътя на технологичния прогрес.

Последни новини
Още от Новини