Brexit не е извинение за облекчаване на бюджетните правила на ЕС

Йенс Вайдман, управител на германската централна банка Bundesbank, застава против допълнително разхлабване на паричната политика

Снимка: Martin Leissl/Bloomberg Снимка: Martin Leissl/Bloomberg

Паричната политика на Европейския съюз и без това е "експанзионистична" и не бива заради Brexit да се предприемат действия по допълнителни облекчения. Така смята Йенс Вайдман, управителя на Bundesbank. Според него е под въпрос дали още по-разхлабена политика ще има стимулиращ ефект, пише Investor.bg. 

Вайдман, който е открит критик на по-облекчената парична политика, направи своето изказване на фона на спекулации, че ЕЦБ вероятно ще трябва да действа в отговор на последиците от референдума във Великобритания. Петер Прат, който е член на управителният съвет на ЕЦБ, предупреди, че Brexit може да изтрие скорошните подобрения при инвестициите и потреблението в еврозоната.

Европейската централна банка няма нужда да облекчава паричната политика в отговор на референдума за Brexit, дори и решението леко да свие икономическия растеж в еврозоната и Германия. Това заяви Йенс Вайдман, управител на германската централна банка Бундесбанк, цитиран от Bloomberg.

“Паричната политика вече е експанзионистична и ще е под въпрос дали още по-разхлабена политика ще има стимулиращ ефект”, каза Вайдман в реч от петък. „Още по-експанзионистична парична политика не може да вдигне икономическото бреме на политическата несигурност“, допълва той.

„Много зависи от бързите и разумни преговори за бъдещите отношения между Европейския съюз и Великобритания. Нито една страна няма интерес да издига търговски бариери“, казва Вайдман. Той изразява съжаление за решението за Brexit и допълва, че в неговите очи то е грешка. „Но то трябва да се уважава и трябва да се справим с него“, посочва управителят на Бундесбанк.

Отделно в интервю за списание „Фокус“, публикувано в събота Вайдман казва, че референдумът за Brexit не бива да е извинение за по-облекчени бюджетни правила в ЕС.

Последни новини
Още от Новини