Еврозоната с ръст в производствената активност

Юни маркира най-силния месец от 6 месеца насам

Производство на вълна в САЩ. Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg Производство на вълна в САЩ. Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg

Производството в еврозоната расте с най-бърз темп от 6 месеца насам, показаха последните данни за индекса на производствената активност. Той нараства до ниво от 52,8 пункта през юни, предаде Bloomberg, което е малко над първоначалния прочит на данните от 52,6 пункта, излезли от Markit Economics.

Индексът на производствената активност е базиран на анкета сред мениджърите в производствените фирми, като те оценяват бизнес средата и очакванията си за бъдещето. Отговорите в анкетата обаче са били събрани преди вота за напускане на ЕС от страна на Великобритания. По този начин евентуалните ефекти от гласуването ще бъдат отразени най-рано в данните за юли.

„Все още не сме видели ефектите от Brexit. Изглежда вероятно бизнесите и потреблението в еврозоната да усетят негативни ефекти поне в краткосрочен план“, каза Крис Уилямсън, главен икономист в Markit.

Ръстът в производствения сектор през юни е движен от Германия и Австрия, като експанзията набра скорост и в Испания, Ирландия и Италия. Единствената страна, в която ситуацията в производствения сектор се влошава, е Франция.

В същото време данните на Евростат за безработицата в еврозоната показаха, че тя достига ниво от 10,1% през май.

 

Последни новини
Още от Новини