ЕЦБ обмисля разхлабване на правилата около изкупуванията на ДЦК

Brexit може да доведе до промяна в политиката на ЕЦБ

Сградата на ЕЦБ във Франкфурт, Германия. Снимка: Martin Leissl/Bloomberg Сградата на ЕЦБ във Франкфурт, Германия. Снимка: Martin Leissl/Bloomberg

Европейската централна банка обмисля разхлабване на правилата по програмата си за изкупуване на облигации, за да направи така, че да има достатъчно дълг, който да може да бъде изкупуван след вота за напускане на ЕС от страна на Великобритания. Информацията идва от Bloomberg, позоваващ се на официални лица от еврозоната.

Централните банкери са притеснени, че обемът на ценните книжа, които могат да бъдат изкупувани от ЕЦБ, се е свил след референдума във Великобритания. Паричната институция на еврозоната има право да изкупува ДЦК с доходност не по-ниска от своята депозитна лихва според текущите правила. Депозитната лихва на ЕЦБ в момента е на ниво от -0,4%. Облигациите, които могат да бъдат изкупувани от определени емисии, са ограничени до 33%. Освен това изкупуваните обеми трябва да отговарят на размера на икономиките на страните членки на еврозоната.

Проблемът е в това, че ДЦК на Германия – най-голямата икономика в еврозоната – в голямата си част носят негативна доходност, като това се отнася за книжата с падеж до 15 години.

Това ограничава сериозно обемът на облигациите, които могат да бъдат изкупувани, а решенията, които изникват на пръв поглед, са две. Първо, може да се допусне изкупуване на облигации, които носят по-ниска доходност от депозитната лихва на ЕЦБ, но това ще доведе до загуби за паричната институция. На второ място може да се приоритизират страните членки с по-голям по обем пазар на ДЦК, като Италия и Испания.

По този начин обаче облигациите на тези страни ще получат несъразмерно по-голяма подкрепа, съотнесено към размера на икономиките им.

Темата за правилата около изкупуванията на ДЦК от страна на ЕЦБ е назрявала и преди именно в контекста на гореразгледаните съображения. Вотът на Великобритания за излизане от ЕС обаче я направи още по-актуална.

Последни новини
Още от Новини