Чешкият президент поиска референдум за ЕС

Милош Земан се обяви за оставане в ЕС и НАТО, но иска референдум

Милош Земан, президент на Чехия. Снимка: Bartek Sadowski/Bloomberg Милош Земан, президент на Чехия. Снимка: Bartek Sadowski/Bloomberg

Чешкият президент Милош Земан призова за референдум за членството на страната в ЕС и НАТО, казвайки, че такъв вот трябва да има, макар че той подкрепя оставането в двата блока, предаде Bloomberg.

Чехия е сред нетните бенефициенти в ролята си на член на ЕС, тъй като получава повече средства от бюджета на ЕС, отколкото внася, докато НАТО дава гаранции в сферата на сигурността в борбата с международния тероризъм, каза Земан по публично чешко радио.

„Не съм съгласен с тези, които подкрепят излизането от ЕС. Но ще направя всичко, което мога, за да се проведе референдум, на който хората да могат да изразят мнението си“, каза Земан. Той обаче няма властта да организира подобен референдум.

След вота на Великобритания да напусне ЕС веднага изникнаха въпросите дали може да се стигне до вълна от подобни референдуми сред страните членки на ЕС. Президентът на Чехия е първият държавен глава, официално обявил, че иска в страната му да има такъв референдум.

 

Последни новини
Още от Новини