Българска фондова борса отчита добри резултати

Анализаторите са оптимистично настроени за 2016

Снимка: Velko Angelov/Bloomberg Снимка: Velko Angelov/Bloomberg

Първите шест месеца на годината за Българска фондова борса се отличаваха с добри финансови резултати. Не без значение е и раздаването на дивиденти. Това даде основание на анализаторите да погледнат с оптимизъм оставащата част на годината, пише Investor.bg

Ръстове отбелязаха всички индекси на БФБ, като това бе съпътствано от положителни финансови отчети на публичните дружества и раздадени дивиденти. Съвсем не без значение се оказаха и резултатите от британския вот за или против Brexit. 

В шестия месец на 2016 г. индексът на сините чипове на Българска фондова борса (БФБ) – SOFIX, се покачи с 3,22% до 455,55 пункта. Широкият BGBX40 добави 1,57% към стойността си до 89,2 пункта. Секторният BGREIT се повиши с 0,86% до 102,24 пункта. Равнопретегленият бенчмарк BGTR30 се разшири с 2,48% до 377,8 пункта.

Определено юни бе „горещ“ за БФБ не само защото индексите записаха отчетливи ръстове, но ключовите компании за пазара отчетоха положителни финансови резултати и разпределиха дивиденти. Две трети от дружествата в състава на SOFIX върнаха част от печалбите си за 2015 г. на своите акционери. На този фон акциите на цели 9 компании от индекса (от общо 15) поскъпнаха през юни.

„От началото на 2016 г. българският фондов пазар беше поставен в незаслужена „сянка“ поради тежкия крах на световните пазари от началото на януари и по-специално - лошитепрогнози за азиатските икономики. Спадът на световните пазари от 20% в рамките на един месец в началото на годината предостави възможност за големите чужди инвеститори да търсят алтернатива за инвестиции навън вместо на нашата борса и това предизвика отлив на интерес, ниска ликвидност и оттам - слаб интерес дори и на местните институционални инвеститори към родната борса. Резултатът беше налице и българските компании получиха ниска оценка не поради техните финансови резултати, а основно поради липса на ликвиден пазар”, коментира пред Investor.bg полугодието за пазарите и БФБ управителят в инвестиционния посредник Първа Финансова Брокерска Къща (ПФБК) Стоян Николов.

Ясен пример за това остана SOFIX, който на фона на покачващите се световни индекси се изменяше в тесни граници с едва забележим положителен тренд. Факт е и че на 22 юни 2016 г. за пръв път тази година индексът достигна положителна стойност спрямо затварянето си от края на 2015 г. Но след този момент последва Brexit и SOFIX изгуби значителна стойност на 24 юни, анализира още Стоянов. SOFIX почти възстанови стойността си спрямо нивото преди вота, но все още не успява да се задържи на повърхността в сравнение с края на миналата година.

„През последните 5-6 търговски сесии (на юни – бел. авт.) оборотът на борсата се покачи многократно и това обстоятелство е обяснимо поради приближаващата знакова дата 30 юни 2016 г. Тя съвпада както с отчитането на доходност на пенсионни и договорни фондове, така и с датата, фиксирана от Комисията за финансов надзор за начална за проверките на активите в пенсионната система“, коментира още Николов.

Активността може да се обясни именно с операции от страна на пенсионни фондове. Например, на 28 юни оборотът на регулиран пазар надхвърли 12 млн. лв., като това е един от най-високите дневни обороти от началото на годината.

Стоян Николов отбелязва и че на фона на разпродажбите на международните пазари от началото на юни публичните дружества в България привлякоха интереса на инвеститорите и то основно заради добрите си междинни резултати и гласуваните дивиденти на множество знакови за пазара дружества“.

„Практиката за разпределение на дивидент, макар и с малко закъснение, (европейските компании осъзнаха, че това е ключов елемент за инвеститорите преди около 2-3 години и дори дистрибутират дивидент на тримесечие), породи „апетит“ към местни дружества, което неминуемо рефлектира и върху цените на акциите“, продължава анализаторът от ПФБК.

Факт е, че от 15 компании в SOFIX тази година 10 разпределят дивиденти. Може би най-интересната новина за пазара дойде от Химимпорт АД. За 10 години присъствие на БФБ холдингът предложи дивидент по обикновените си акции в месеца, в който падежираха привилегированите му книжа. Николов описва решението на мениджмънта да даде по 0,45 лв. брутен дивидент на акция като един от факторите, които „нашият фондов пазар вижда за първи път“.

Така през юни Химимпорт се оказа първо по брой сделки, брой прехвърлени акции и най-голям оборот. Трансакциите надхвърлиха 1 000, над 3,2 млн. акции смениха собствениците си, докато оборотът бе близо три пъти по-голям от този на втория и третия – Холдинг Варна АД и ТБ Първа инвестиционна банка АД, съответно, а и по-голям от техния, взет заедно. А двете дружества са сред петте, които не предложиха дивидент за акционерите.

Единствено Химимпорт АД се нареди втори по ценови ръст за месеца с 15,8% до 1,266 лв. ПИБ изпревари холдинга – акциите на банката поскъпнаха с 29,6% до 2,32 лв., след като в края на май трезорът погаси изцяло ликвидната подкрепа, предоставена от държавата.

Като цяло Стоян Николов сравнява и дивидентната доходност на предложените и вече гласувани дивиденти от някои компании с банковите депозити.

„Средно за банковата система 3-6 месечен банков депозит предлага 0,5%, а публични компании гласуваха 5-10% дивидент“ и добавя, че „сътресенията на световните пазари понижиха международните индекси за един ден с 8-10%, докато родната борса отбеляза спад от 1% за същия период“, заявява той.

Освен Холдинг Варна и ПИБ без дивидент са ТБ Централна кооперативна банка АД, Индустриален Холдинг България АД и Индустриален Капитал Холдинг АД. Акционерите на останалите компании или вече гласуваха дивидентите, или предстои да го направят.

На този фон Стоян Николов е оптимист за следващите шест месеца от годината.

„Считам, че българският капиталов пазар има още много некалкулирани положителни стойности, отколкото негативни настроения. Не бих нарекъл пазара и икономиката ни оазис или „спасителен остров за инвестиции“, но със сигурност изоставането на БФБ от еуфорията на чуждите пазари през последната година е добра новина поради факта, че пропускайки да растем от еуфория, в момента не понасяме щети от отрезвяването на световните пазари“, категоричен е управителят в ПФБК.

 

Последни новини
Още от Новини