АЦБ понижава капиталовите изисквания за банките?

Решение от март може да бъде отменено

Логото на HSBC. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Логото на HSBC. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Английската централна банка планира понижаване на капиталовите изисквания за банките във Великобритания още през следващата седмица, като по този начин ще облекчи ситуацията за кредиторите след вота за напускане на ЕС, предаде Bloomberg, позовавайки се на неназовани източници.

Комисията по финансова политика на Английската централна банка планира да отмени решение, прието през март. Тогава контрацикличният капиталов буфер за банките във Великобритания беше увеличен от 0% до 0,5% от рисково претеглените активи. Това решение трябваше да стане задължително за банките от 29 март 2017, а целта му беше да ограничава прекомерното кредитиране в добри за икономиката времена и понижава кредитирането при икономически спад.

Акциите на британските банки се сринаха след референдума, като три от най-големите банки в страната загубиха по над 25% от пазарните си капитализации.

През март планът, който обявиха от АЦБ, беше контрацикличният капиталов буфер постепенно да стигне ниво от 1%. Сега обаче изглежда не само че няма да се стигне до там, а дори предишното решение за повишаването на ставката може да бъде отменено.

АЦБ вече реагира по няколко начина на вота на британците за напускане на ЕС. На първо място с повече ликвидност за банките в страната. През юни АЦБ проведе 4 индексирани дългосрочни репо операции вместо традиционната една, за да се справи с всякакви ликвидни проблеми, които биха могли да назреят около референдума.

Вчера, 30 юни, гуверньорът на паричната институция Марк Карни излезе да говори пред пресата, за да успокои пазарите като намекна, че може да има разхлабване на паричната политика.

Към 15:15 ч. на 1 юли паундът губи 0,19% спрямо долара.

 

Последни новини
Още от Новини